Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gruppa av misfornøyde pasienter har doblet seg

- Blir ikke hørt og trodd av pasientskadeordningen.

FELLES FRONT: Morten Tollefsen, Roar Magne Norheim, Astri Marie Hansen, Frank Andersen, Tove Veamyhr, Jorun Johansen, Vibeke Brunsell, Elisabeth Severinsen Raade og Cathrine Bruland kjemper alle for erstatning. Foto: Privat
FELLES FRONT: Morten Tollefsen, Roar Magne Norheim, Astri Marie Hansen, Frank Andersen, Tove Veamyhr, Jorun Johansen, Vibeke Brunsell, Elisabeth Severinsen Raade og Cathrine Bruland kjemper alle for erstatning. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige mandag skrev Dagbladet om 30 norske pasienter som går til felles kamp mot en pasientskadeordning de mener ikke lytter til pasientene og er lite objektiv.

- I løpet av de årene vi har kjempet for en rettferdig behandling av våre ødelagte liv, har vi gjort oss mange erfaringer. Som pasienter kan vi ikke se at vi blir tilstrekkelig hørt, trodd eller får komme med innspill om hvordan pasientskadeordningen skal fungere, uttalte initiativtaker Frank Andersen (43).

Etter avisomtalen, har antall medlemmer av Facebook-gruppa «Pasienter vs. NPE» mer enn doblet seg.

- Stort trøkk - Det har vært stort trøkk, og hver eneste dag blir vi kontaktet av nye folk. Det har vært overveldende, og det er tydelig et behov der ute. Mange sier at de har ventet på dette i mange år - at noen skal samle seg mot pasientskadeordningen, sier Andersen.

Pasientgruppa, som består av til dels kraftig invalidiserte mennesker etter feilbehandling i helsevesenet, har fått ja fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) til et møte i slutten av februar.

Andersen forteller at de er restrektive med hvem de lar få bli en del av gruppa, og at de foretar en siling.

- Det er viktig for oss å framstå som seriøse. Derfor ønsker vi ikke å ha med folk som bitre og så sinte på pasientskadeordningen at de ikke kan tenke klart, selv om det kan være forståelige grunner til at de har det slik, forklarer Frank Andersen.

Ser fram til møtet
Direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE ser fram til møtet med gruppa.
 
- Da vi fikk forespørselen, var jeg umiddelbart positiv til å møte dem. Dette er en anledning for oss å komme i dialog med noen av brukerne våre som ikke har vært fornøyde med måten vi har behandlet sakene deres. Det er det viktig for oss å lytte til. Jeg er opptatt av at NPE skal være en åpen organisasjon som tar imot innspill på hvordan vi jobber, også fra dem som er kritiske til oss. Disse innspillene tar vi med oss videre i forbedringsarbeidet vårt. Et slikt møte gir oss også en god anledning til å forklare hvordan ordningen fungerer, og jeg er sikker på at dette møtet vil oppleves som fruktbart, både fra vår side og pasientenes side, sier Jørstad.

Står fram
Morten Tollefsen (57), Re i Vestfold

Feilbehandling: Svulst i tykktarmen, feildiagnostisert som kreft. Påført nerveskader. Akutt diare og kroniske smerter. 70 prosent medisinsk invalid.

Status: Skade meldt NPE i 2004. Avslag i NPE og PSN. Vant i tingrett og lagmannsrett. Tapte i Høyesterett i 2012.

Astri Marie Hansen (49), Karmøy

Feilbehandling: Rutineoperasjon av skjoldbrukskjertel førte til skade på bikjerteler som produserer og regulerer blodkalsium. Må ha konstant tilførsel av spesialmedisin gjennom pumpe i magen for å overleve. 100 prosent ufør.

Status: Avslag i NPE og PSN. Vant fram i tingretten. Staten anket til lagmannsretten. Saken ligger til doms.

Frank Andersen (43), Arendal

Feilbehandling: Enkel skjeleoperasjon gikk galt i november 2000. Ekstremt dobbeltsyn, svimmelhet, smerter. 100 prosent ufør.

Status: Skade meldt NPE i 2003. Etter ti år med avslag og rettsbehandling av foreldelsesspørsmål, er saken nå tilbake hos NPE for behandling.

Tove Veamyhr (39), Haugesund

Feilbehandling: Magesekken sprakk etter slankeoperasjon for fire år siden. Magesekk fjernet i fjor. Mye vondt, lite energi.

Status: Avslag i NPE. Ny sak til behandling i NPE for feilbehandling i kjølvannet av operasjonen.

Jorun Johansen (61), Ski

Feilbehandling: Ble skadd i gymtime i 1962. Legekontoret som behandlet henne fra 1972 til 2001 forbyttet henne med annen pasient ved samme navn. Kiropraktor som behandlet henne hadde også feil papirer på henne. Har sittet i elektrisk rullestol siden 2007. Ødelagt kjeve og nakke. Har gått 25 år uten inntekt.

Status: Skade meldt NPE i 2008. Avslag i NPE. Saken ligger til behandling i Pasientskadenemnda.

Elisabeth Severinsen Raade (39), Tønsberg

Feilbehandling: Vektoperasjon utløste komplikasjoner. Feiloperert seks ganger på to år. 39 sykehusinnleggelser siden 2008.

Status: Saken ligger til behandling hos NPE

Roar Magne Norheim (56), Risør

Feilbehandling: Syk av svineinfluensa. Tok fem dager før han kom til behandling. Fikk ikke medisin før det var for seint. 8,5 måneder på sykehus, 5,5 måneder i respirator. Har store pustevansker. Ufør.

Status: Skade meldt inn i 2010. Avslag i NPE og PSN. Har tatt ut stevning.

Cathrine Bruland (28), Førde

Feilbehandling: Hadde struma og måtte fjerne skjoldbrukskjertelen. Fikk skade på bikjerteler som produserer og regulerer blodkalsium. Har ikke kunnet jobbe på fire år.

Status: Skade meldt inn februar 2010. Avslag i NPE. Sak til behandling i PSN

Vibeke Brunsell (43), Bærum

Feilbehandling: Oppdaget ikke sjelden fødselsskade, retrovaginal fistel, i 2006. Store fysiske og psykiske senskader.

Status: Avslag i NPE og PSN. Vant fram i tingretten. Staten har anket til lagmannsretten.

Hele Norges coronakart