Gruppebilde uten dame

Det var historisk sus i regjeringskvartalet i går da statsminister Kjell Magne Bondevik og fire av hans forgjengere kastet glans over boka «Maktens høyborg - Statsministerens kontors historie og politiske hovedsaker siden 1945».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men høyborgens dronning - Gro Harlem Brundtland - glimret med sitt fravær. Hun satt i Ålesund og drev PR for sin egen bok.
Bondevik, Per Borten, Odvar Nordli, Lars Korvald og Kåre Willoch ga et fullkomment bilde av det registeret den politisk makt har spilt på den siste generasjonen og vel så det.

Lukt av sagflis

Odvar Nordli måtte ta oppgaven å representere Arbeiderpartiet, og Per Borten brakte inn den politiske striden ved å spørre ham om Arbeiderpartiet ikke snart var modent for å søke regjeringssamarbeid med andre partier.

Det var Nordli helt med på, men bare for egen personlige regning, som han presiserte.

Klokskap

Ordskiftet viste at mye klokskap har vært samlet i de øverste etasjene av Høyblokka, der Statsministerens kontor har holdt til siden 1958.

Hvor mye av den reelle makten som har vært samlet der, var det delte meninger om.
- Man må ikke undervurdere de føringer en regjering legger, sa Kåre Willoch og trakk fram kontantstøtte og mer til minstepensjonister som bevis for at regjeringsmakt kan kompensere mye for underlegenhet på Stortinget.

Han advarte samtidig mot amerikanske tilstander i regjeringskvartalet, hvor embetsverket får mer og mer å si.
- Et politisert embetsverk vil være uheldig for stabiliteten i styringen, sa Willoch.