Gruppesårhet

Kall meg gjerne harry, men bare når jeg selv vil, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALICE BALTO (27) fra Alta blir kalt «satans samekjerring» og «samejævel» i realityserien Robinsonekspedisjonen. TV3 bruker samehets til promotering. Artisten Mattis Hætta mener tv-kanalen bør anmeldes. Et sted går grensen for etniske skjellsord.

Ifølge SEFO, Spesialenheten for politisaker, går grensen ved «neger». Politimesteren i Tromsø, Truls Fyhn, ble anmeldt fordi han har uttalt at politifolk gjerne må bruke negerordet. At Fyhn går hardt inn for bli sittende med «neger»-stempel som ettermæle før han går av med pensjon, er hans problem. At en av politiets øverste ledere i 2007 kaller folk med minoritetsbakgrunn for «neger» er respektløst, historieløst, gammeldags og akk så pinlig.

FRA TROMSØ til Bergen. Den nyvalgte Frp-byråden Øistein Christoffersen mener innvandrere må sosialiseres som barn eller hunder. I mannens hode har det tydeligvis skjedd en rekke kortslutninger. Utsagnet vitner om nedlatende gruppetenkning på sitt verste, og har satt halve Bergen i harnisk. Og gledet andre.

Samehets, negerspråk og bikkjerør er eksempler på etnisk gruppekrenkelse som er sårende, fordummende og uakseptabelt. Debatten som følger virker derimot holdningsskjerpende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer