Gruppesex og vold skal få unge til å stemme

Kamapanjevideo sjokkerer danskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortinget i Danmark, Folketinget, prøver å snakke ungdommens språk i sin nye kampanjevideo for å folk til å stemme ved Europa-parlamentsvalget 25. mai.

Nå får videoen kraftig kritikk av politikere som hevder den er pinlig og fordummende.

Se videoen øverst i saken!

Oralsex og vold Den animerte «Valgmannen» i videoen viser tydelig hva som skjer med folk som ikke bruker sin stemme ved valget, og enkelte blir tatt på senga i dobbelt forstand.

- Jeg kan rett og slett ikke forstå at man bruker kvinnevold, porno, avkuttede hoder og utallige slag i fjeset for å folk til å stemme, sier Anders Samuelsen fra Liberal Alliance til Ritzau ifølge Politiken.

Sexobjekt Danske politikere raser på Twitter etter at videoen, som har blitt sett av 200 000 på Youtube, ble publisert i går. Videoen ble fjernet fra Youtube i formiddag.

- Filmen må fjernes med det samme. Folketinget kan og skal ikke være avsender av et slikt kvinnesyn, sier Özlem Cekic fra Socialistisk Folkeparti på Twitter.

- Kvinners eneste funksjon er å være en som kan suge og å være et nakent sexobjekt, sier hun, og opplyser om at hun har sendt inn en klage til nasjonalforsamlingens presidentskap.

Virale virkemidler Folketingets formann, Mogens Lykketoft i Socialdemokraterne, avviser kritikken.

- Vi prøver å inspirere de unge til å stemme. Det er viktig at vi får en høy valgdeltakelse, spesielt fra unge. Man må ta i bruk alle mulige virkemidler, sier Lykketoft til Danmarks Radio.

Martin Jørgensen, koordinator ved Folketingets EU-opplysning, mener at hvis de skal få de unges oppmerksomhet er det i orden å lage scener som er litt annerledes. Han hevder de har brukt begreper som gjør videoen viral.

- Først og fremst er dette for å skape oppmerksomhet rundt valget og valgdatoen. Det er klart at hvis det skal være morsomt og interessant må du spille på disse virkemidlene.

- Horribel Partner i kommunikasjons- og rådgivningsselskapet First House, Beate Nossum, skjønner godt at Folketinget har trukket videoen tilbake.

- Kjønnsdiskrimineringen er helt horribel og under enhver kritikk. Når det er sagt, så tror jeg at videoen er egnet til en gruppe som ikke er politisk engasjert, Nossum til Dagbladet.

Om unge vil trekke mot valglokalene etter å ha sett denne videoen er hun usikker på, men flere har nok fått med seg at det er et valg 25. mai.

- Videoen har gjort jobben sin, det har blitt en blest rundt den. Målet var ikke å være politisk korrekt, men å engasjere en gruppe som er vanskelig å nå, sier Nossum.

 Og vi må nok se lenge etter en slik kampanjevideo fra Stortinget i Norge.

- Ingen hadde kommet opp med ideen her på berget. Vi har et strengere tabu om alt som har med sex å gjøre, vi ironiserer ikke over vold på samme måte og vi har en helt annen kjønnsbevissthet, sier hun.

- Ubetydelig dråpe i havet Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, synes videoen er dårlig og lavpannet, og kan ikke tenke seg at stortingspresident Olemic Thommesen hadde kjørt i gang en slik kampanje i Norge.

- Jeg tror ikke unge velgere er så dumme at man må lage sånne videoer. Den er så dårlig at ingen lar seg fornærme eller påvirke i særlig grad, sier Moxnes til Dagbladet.

Han mener denne videoen er en ubetydelig dråpe i havet i forhold til det ekstreme reklametrykket som viser halvnakne damer på for eksempel bikinireklamer.

- Det er større grunn til å hisse seg opp over reklamene som fører til at jenter utvikler spiseforstyrrelser og påvirker selvbildet.

Dagbladet har vært i kontakt med barne- og likestillingsminister Solveig Horne, men statsråden ønsker ikke å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer