Gruppevoldtekt av jente (12) henlagt - fordi hun «samtykket»

Skammens by, skriver lokalredaktøren om Rotherham.

 HARMONISK I HØSTSOL:  Men under overflaten er ikke alle lokale forhold like harmoniske i den nordengelske byen Rotherham etter sjokkrapporten om seksuelle overgrep mot et tusentall jenter helt ned i 11-års alderen. Foto: Sylvia Hui, AP/NTB Scanpix.
HARMONISK I HØSTSOL: Men under overflaten er ikke alle lokale forhold like harmoniske i den nordengelske byen Rotherham etter sjokkrapporten om seksuelle overgrep mot et tusentall jenter helt ned i 11-års alderen. Foto: Sylvia Hui, AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens spørsmålene bare øker i omfang om hvorfor «ingen» grep inn når «alle» visste, har den hardt pressede politisjefen David Crompton i den nordengelske byen Rotherham fått frist til neste uke med å avdekke minst to av sakene fra a til å:

• Ei 12 år gammel jente forklarte seg i detalj om hvordan hun var blitt voldtatt av flere menn. Historien ble trodd, men stuet bort som en ikke-sak for politiet for tjenestemannen oppfattet det som hun selv hadde samtykket.

• Ei 11 år gammel jente kom til politiet for å vitne om en gruppevoldtekt mot en jevnaldrende, der hun var blitt tvunget til å se på. 11-åringen ble arrestert.

Crompton leder en granskingskommisjon som skal finne ut hvordan hans egne politikolleger, lokalpolitikerne og sosiale myndigheter i den gamle industribyen greide å la seksuelt misbruk av minst 1 400 mindreårige jenter passere under radaren fra 1997 til 2013.

Trekker seg ikke
Hver dag blir han spurt flere ganger av britiske medier om han har vurdert å trekke seg.

Seinest tirsdag var svaret nei - med samme begrunnelse: alt går mye bedre nå. 

I 2010 var det tre tjenestemenn som jobbet med alle sakene om unge jenter som byttet alkohol og stoff mot sex. I 2012 var det 12 etterforskere på den voksende saksbunken med samme tema.

I 2013 kom avsløringen av fem menn som ble dømt for overgrep mot mindreårige jenter. Og nå har politisjefen 62 etterforskere på sakene, som har passert 1400 i tallet.

Tolv jenter som verken politi eller sosialmyndigheter visste om da den sjokkerende forskningsrapporten ble lagt fram i forrige uke om de sosiale forholdene i Rotherham, har siden meldt seg med sine historier.

Og mange har fortalt til media at det ikke er noen vits å varsle fordi ingen tar dem alvorlig likevel.

- En by i skam
- Rotherham i skam. Vi er den mest skamfulle byen i hele Storbritannia, skrev redaktøren i lokalavisa Rotherham Advertiser i lederartikkelen tirsdag.

Rotherham-politiet har ansvar for en kvart million mennesker med tettstedene i omegn. Ifølge forskningsrapporten fra forrige uke
har området høyere arbeidsledighet og flere som lever på sosiale allmisser enn gjennomsnittlige byer og tettsteder i Storbritannia.

Andelen innvandrere er åtte prosent , og 23 prosent av boligene er kommunale, påpeker professor Alex Jay som to av mange forklaringer på hvorfor det kan ha gått så galt.

Og standardhistoriene har vært unge, hvite jenter med ustabile oppvekstvilkår som er blitt utnyttet på det groveste av menn med pakistansk bakgrunn.

Drosjesjåfør står fram
Tirsdag kveld brakte BBC et langt lydklipp med en drosjesjåfør, som nå vil fortelle om trafikken han og sjåførkolleger tok del i på 1990-tallet: taxiturer med sex som betaling.

- Det er ikke sant at det var bare hvite, lokale jenter. 80 prosent av jentene hadde pakistansk bakgrunn, forteller den anonyme taxisjåføren.

Nyhetsbyrået Reuter traff ei 16 år gammel jente i Rotherham tirsdag, som lakonisk dro fram kommunestyrets motto: - Der alle betyr noe.

Og en kvinnelig lærer Reuters snakker med, synes det er altfor lettvint å skylde på en mislykket integrering av innvandrere, de fleste fra Pakistan.

- Alle problematiske saker i denne byen ender opp med den samme analysen, sier læreren.

 
 

 

 SJOKKRAPPORT:  Professor Alexis Jay står bak rapporten om de sosiale forholdene i Rotherham, som har sendt sjokkbølger langt utenfor den gamle engelske industribyen. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
SJOKKRAPPORT: Professor Alexis Jay står bak rapporten om de sosiale forholdene i Rotherham, som har sendt sjokkbølger langt utenfor den gamle engelske industribyen. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer