Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gruppevoldtekten av Asifa (8) utløste raseri i India. Nå vil regjeringen ha dødsstraff for voldtekt av barn

Nobelprisvinner kaller situasjonen i landet for en «nasjonal krise».

DEMONSTRASJON. En ung jente holder opp en lapp under en demonstrasjon etter voldtekten på åtte år gamle Asifa Bano. Gruppevoldtekten utløste store demonstrasjoner i India. Foto: Saqib Majeed / SOPA Images / REX/ Shutterstock / NTB scanpix
DEMONSTRASJON. En ung jente holder opp en lapp under en demonstrasjon etter voldtekten på åtte år gamle Asifa Bano. Gruppevoldtekten utløste store demonstrasjoner i India. Foto: Saqib Majeed / SOPA Images / REX/ Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Raseriet har rast i India etter at åtte år gamle Asifa Bano ble bortført, dopet ned, voldtatt av seks menn og drept i Katuaregionene i India i midten av januar i år.

Den brutale saken tente flammen til nye offentlige protester i India, der mange mener at myndighetene ikke har gjort nok for å forhindre overgrepssaker.

Dette har igjen tvunget de folkevalgte til å ta grep. I helga vedtok statsminister Narendra Modis regjering en forordning som nå blir sendt til president Ram Nath Kovind for godkjenning, skriver CNN.

Dødsstraff for voldtekt av barn

I forordningen foreslår regjeringen dødsstraff for dem som kjennes skyldig i voldtekt av barn under tolv år. I tillegg vil regjeringen øke minstestraffen for voldtekt av kvinner og jenter under 16.

Etter at Konvind har godkjent forordningen, må nasjonalforsamlingen vedta lovendringen innen seks måneder før den kan tre i kraft.

Og den utløsende årsaken til at regjeringen nå tar grep er voldtekten av åtte år gamle Asifa.

Tidligere denne månedene offentliggjorde politiet detaljer fra den gruoppvekkende saken, noe som utløste demonstrasjoner.

Bano forsvant fra et slettelandskap i Kathuaregionen, der hun passet sin nomadestammes hester.

Første ei uke seinere dukket den livløse kroppen opp i skogen. Sporene på den lille barnekroppen viste ifølge politiet at hun hadde blitt dopet ned, voldtatt av seks menn og drept.

Ifølge politirapporter om dødsfallet var målet til gjerningsmennene å skremme nomadene ut av hinduenes område. Saken er ikke mindre vanskelig å hanskes med for myndighetene, da den også har et religiøst aspekt.

- Nomadestammen som jenta var del av, er muslimer og holdt til rett ved en hindufamilie. Familien ønsket ikke å ha nomadene der på grunn av at de er muslimer, og ønsket heller ikke å ha dem i nærheten av jorda si. For å true dem bort, ble jenta kidnappet, dopet ned, voldtatt og gjemt i et tempel før hun til slutt ble drept, fortalte Anne Waldrop, professor i utviklingsstudier ved OsloMet til Dagbladet forrige uke.

Nobelprisvinner: - Nasjonal krise

Bare den siste uka er det meldt om fire voldtekter og drap på mindreårige jenter i India, og det er ikke bare den groteske bortføringen av Asifa som har fått oppmerksomhet.

I forrige uke ble også et medlem av regjeringspartiet anklaget for å ha voldtatt ei 16 år gammel jente.

Den indiske nobelprisvinneren, Kailash Satyarthi, kaller voldtekt og barnemishandling i India en «nasjonal krise», ifølge Washington Post.

Hele 100 000 saker skal stå i kø for å bli behandlet i rettsvesenet.

Voldtekten og drapet på Asifa Bano førte også til at lederen for Dehlis kvinnekommisjon, Swati Maliwal, gikk til sultestreik.

- Hele landet er rasende, og det kan ikke skje at regjeringen ikke lytter til oss. Endring vil skje, sa Maliwal i forrige uke.

Maliwal er fornøyd med regjeringens forordning, men sier at politiet fremdeles må stilles til ansvar og gis mer ressurser.

Den indiske straffeloven tillater allerede dødsstraff for drap, kidnapping, terrorisme og forræderi, samt voldtekt som etterlater offeret i en vegetativ tilstand.

Men inntil nå har altså ikke voldtekt av barn gitt dødsstraff.

Skeptiske til dødsstraff

Det finnes uansett dem som er skeptiske til regjeringens initiativ.

Asmita Basu, ved Amnesty International India, sier at regjeringens forordning er en «spontanreaksjon som leder oppmerksomheten bort fra den dårlige implementeringen av lover om voldtekt og beskyttelse av barn».

- Studier har vist at de fleste gjerningsmenn kjenner sine offer. Innføring av dødsstraff under slike omstendigheter vil bare gjøre barna tause og utsette dem for ytterligere fare, sier Basu, ifølge The Guardian.

Basu for støtte av Swagata Raha, forsker ved senteret for barn og loven ved India University.

- Det er et veldig reaksjonært tiltak, og definitivt ikke den endringen de av oss som jobber på feltet ønsket å se, sier Raha.

Høyesterettsdommer Karuna Nundy peker på at voldtektstallene ikke har gått ned siden 2013, da man vedtok strengere straffer for voldtekt.

- Dødsstraff er politisk godteri man kan dele ut til sinte og opprørte borgere, men det er mye vanskeligere å jobbe med rettssystemer som garanterer rask og sikker straff for seksuelle overgrep eller å begrense de voldelige patriarkene som forårsaker voldtektene i utgangspunktet, sier Nundy.

OVERGREP: Se den rystende historien om Indias skyggesider, hvor jentunger blir utnyttet i et av de mest kyniske systemene du kan tenke deg. Video: CNN. Vis mer

50 registrerte voldtekter daglig

Seksuelle overgrep er et stort problem i India. I 2016 ble nesten 19 000 saker registrert, mer enn 50 hver dag, skriver BBC.

Selv om det er dødsstraff for flere forbrytelser i India, blir det sjeldent gjennomført henrettelser. Det har bare blitt registrert tre henrettelser det siste tiåret. 371 dødsdømte fanger sitter fengslet i India.

De fire mennene som ble dømt for den brutale gruppevoldtekten på en buss i Dehli i 2012, har fått dødsstraff, men den har ikke blitt fullbyrdet ennå.

Dommeren i den saken sa at saken falt inn under «den sjeldneste av de sjeldne» kategoriene som rettferdiggjør dødsstraff.

Denne voldtekten førte også til en stor debatt om kvinners frihet i India, og regjeringen opprettet Justice Verma-kommisjonen for å utrede måter å stoppe seksuell vold mot kvinner på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media