Grusom forsvarsmoro

En amatørvideo avslører en gruppe norske soldater som ler og skyter hunder som underholdning. Småbarn er vitne til henrettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opptakene er gjort i Kosovo trolig en gang mellom 1999 og 2002. En amatørvideo med navnet «Hotdog» sirkulerer blant Kosovo-veteraner. Filmklippet er redigert og lydlagt med heftig punkrock og under hundemassaskeren kommenterer og ler soldatene på filmen hva de gjør, skriver VG.

Forsvaret hjalp lokalbefolkningen i Kosovo med å avlive hunder som spredte frykt og som var smittebærere, men opptakene som nå er blitt kjent viser soldater som skyter hunder i bånd med kraftige tjenestevåpen, blant annet med en MP5 maskinpistol. Forsvarets egne instrukser gikk ut på å bruke soldater med bestått jegerprøve og avlivningsvåpenet var hagle.

Hundelik og latter

Opptakene VG sitter på viser soldater som morer seg over de umotiverte drapene.

- Bra!, Jævlig bra skutt, sier en person etter en makabert drap med maskingevær og pistol.

Trolig er stemmen tilhørende et befal. Hunden som blir skutt på et jorde blir først skadd, men fra kloss hold, stående over dyret nærmest som en bøddel, avfyrer soldaten ytterligere sju skudd i hunden. Et barn kommer så til syne i bildet med et skrekkslagent uttrykk i ansiktet, skriver VG.

Den neste hunden som blir drept i filmen står i bånd i et boligområde. En soldat står rett foran den logrende hunden før den uten noe forvarsel får et skudd rett i kroppen og dør.

Soldatene ler og smiler foran hunden og sier tøm våpen, kontroller, så er vi ferdig.

Varsler gransking

VG har vist bildene til Forsvaret som kaller drapene uautoriserte. Forsvaret sier de er skuffet over oppførselen til soldatene og at de ikke ønsker å fremstå slik.

- Dette er ingen rekrutteringsvideo til Forsvaret, sier assisterende pressetalskvinne Beate Midttun, og varsler gransking.

Flere av soldatene på videoen er identifiserbare og tilhører Telemark Bataljon, skriver VG.