«Grusom og uvanlig straff»

Genarlow Wilson ble løslatt i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyesterett i den amerikanske staten Georgia bestemte i går å løslate gutten som da han var 17 år ble dømt til ti års fengsel for å ha hatt munnsex med en 15 år gammel venninne.

Et årelangt mareritt er dermed over for Genarlow Wilson.

Med 4 mot 3 stemmer bestemte retten at straffen var å anse som «grusom og uvanlig» og derfor måtte ses bort fra.

- Jeg er glad for at vi endelig har fått rettferdighet, sier Wilson som nå er blitt 21 år til CNN.

Frivillig sex

Genarlow var 17 år da han og venninnen ble videofilmet i akten nyttårsaften 2003. Det hjalp ikke at den mindreårige jenta samtykket til sexen.

På den tida hadde Georgia et lovverk som ga rom for å straffe slik atferd med opptil ti år i fengsel og registrering i sexforbryterregisteret.

Den lange straffen utløste heftige protester, selv fra jurymedlemmer som fant den unge gutten skyldig, og førte senere til at Georgia gjorde om straffeloven sin. I juni løslot en dommer gutten, men etter en anke fra påtalemyndigheten ble han sittende bak murene.

KLEMMER FAMILIEN:  Genarlow Wilson omfavner moren sin utenfor fengselet i Georgia i går. Wilson har sonet to år av en svært kontroversiell straff han fikk for å ha hatt sex med en 15 åring da han var 17 år. Foto: AP Photo
KLEMMER FAMILIEN: Genarlow Wilson omfavner moren sin utenfor fengselet i Georgia i går. Wilson har sonet to år av en svært kontroversiell straff han fikk for å ha hatt sex med en 15 åring da han var 17 år. Foto: AP Photo Vis mer

Aktoratet mente løslatelse kunne føre til at 1.300 pedofile i Georgias fengsler blir løslatt. Guttens advokat vant i går fram med at den lange straffen krenker USAs grunnlovsforbud mot uvanlig og grusom straff.

Stor oppmerksomhet

Saken har vakt stor oppmerksomhet over hele USA. En finansmann i New York har samlet inn én million dollar til kausjon, og borgerettsaktivister og andre har arrangert demonstrasjoner til støtte for gutten.

Selv lokalpolitikeren som sto bak loven fra 1995, Matthew Towery, engasjerte seg til støtte for Wilson. Han sa at loven som skulle beskytte barn mot pedofile, aldri hadde til hensikt å ramme unge som har frivillig sex.

Wilson er nå blitt 21 år.

- Jeg skal ikke skuffe dere. Jeg planlegger å lykkes i livet, sa han sine støttespillere i går.

DEMONSTRERER FOR FRIGIVELSE: Mange har engasjert seg til støtte for Wilson. Her demonstrerer en gruppe mennesker juli i år.
ENDELIG FRI: Genarlow Wilson med armen rundt sin advokat B.J. Bernstein.