Grusom pris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Irakiske barn betaler en grusom pris for sanksjonene mot landets diktator Saddam Hussein. En halv million småbarn under fem år har betalt prisen med sine liv, konkluderer FNs barnefond (Unicef) etter den første uavhengige undersøkelsen om barns oppvekstvilkår i et Irak under internasjonale sanksjoner og Saddam Husseins eget jerngrep.
  • Det som utspiller seg i Irak, grenser mot et folkemord i sakte film. Uavhengig av Saddam Husseins ansvar for befolkningens lidelser, påligger det FN å gjøre alt i sin makt for å stanse en ni år lang humanitær unntakstilstand. Som Unicef-direktøren Carol Bellamy understreket denne uka: Det internasjonale samfunn kan ikke fraskrive seg ansvaret for barns situasjon i Irak.
  • FN og det såkalte internasjonale samfunn er i høyeste grad medskyldige i at dødsraten blant irakiske barn er fordoblet etter at de økonomiske sanksjonene ble innført i 1990. Å oppheve sanksjonene står i FNs sikkerhetsråds makt og er et imperativ for å bedre situasjonen i Irak. Barns liv og rett til en menneskeverdig oppvekst må gå foran prestisje i den pågående krigen mot Saddam Hussein.
  • Dette betyr ikke at sanksjonene bør fjernes uten å stille betingelser. Frankrike har lansert et positivt forslag om gradvis heving av sanksjonene på den betingelse at Irak går med på ny overvåking av landets våpenprogrammer samt kontroll med at pengene går til gjenoppbygging av landet, ikke opprustning. USA og Storbritannia går dessverre mot dette og fører i stedet en destruktiv og folkerettsstridig luftkrig mot Irak.
  • Kontrollen må selvsagt også rette seg mot «dødens kjøpmenn» som er villige til å selge våpen til Saddam Hussein. Vesten og de oljerike kongedømmene i Golfen bærer et tungt ansvar for at en diktator som Hussein i det hele tatt fikk anledning til å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Til tross for hans bloddryppende styresett, blant annet bruk av giftgass mot kurderne, fikk han våpenstøtte fra Vesten i krigen mot Iran. Denne siden av historien bare øker vekten bak kravet om handling for å bedre det irakiske folks situasjon. De har lidd i for lang tid.

Warning: main(/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/08/16/174251.html on line 220

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/08/16/174251.html on line 220