Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Grusom toroms til salgs»

- Ikke noe poeng i å kaste bort kjøpernes tid, mener ærlig selger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Mange har opplevd å komme på visning til «sjarmerende oppussingsobjekt», «bolig med noe moderniseringsbehov» eller «leilighet med sjel», bare for å oppdage at salgsobjektet er mer eller mindre falleferdig. Men Arne Leo Sørlie er smertefullt ærlig når toromsleiligheten hans på Kampen i Oslo nå er lagt ut for salg.

«Grusom 2 roms selveier med balkong», heter det i tittelen på prospektet på Finn.no. Og avsløringene stopper ikke der:

«En meget sliten leilighet» og «Leiligheten trenger total rehabilitering», skriver megleren i den svært ærlige salgsannonsen.

- Alt må gjøres, sier Sørlie.

- Badet ser ikke ut i det hele tatt, vi har ikke en gang tatt bilder av det.

- Og resten av leiligheten?

- Alt må pusses opp og alt innvendig må byttes. Man kan ikke bare male et strøk, så er leiligheten brukbar, for dét er den ikke, sier selgeren.

Lei av løgnaktige prospekter

Sørlie driver med utleie av leiligheter, og årlig både kjøper og selger han flere objekter. Selv er han lei av å komme på visning etter å ha lest en lovende visningstekst og oppdage at den «sjarmerende leiligheten» egentlig hører hjemme i programmet «Ekstrem oppussing».

- Å kalle leiligheten grusom, er en måte å beskrive på. Andre går andre veien. Det irriterer meg å komme på visning hvor leiligheten presenteres som noe annet enn det den er. Det er ikke noe poeng i å bruke opp andres tid, det er bedre å si det som det er i stedet for at kjøperne går skuffet ut. En del meglere skal dra mest mulig folk på visning. Skuffa folk lager dårlig stemning og går igjen med en gang, sier Sørlie.

- Kan ikke kjøperne bli skremt av annonsen din?

- Jeg tror ikke jeg kan tape på å være ærlig. Selv ville jeg likt å vite på forhånd at alt må tas. Etter hvert har jeg lært å lese mellom linjene i prospektene. Det skal være ganske ille hvis det står «sjarmerende», sier Sørlie.

Selv vurderte han å pusse opp leiligheten, men kom til at det ikke ville lønne seg siden han ville ha brukt snekkere til jobben i stedet for å pusse opp selv.

- Kan du si noe positivt om leiligheten?

- Den ligger i en moderne blokk med heis. Og det er et enkelt oppussingsobjekt, alle veggene er rette, lover Sørlie.

Kjøperne liker ærlighet

Megler Kjetil André Grydeland tror ikke antireklamen skremmer noen.

- Leiligheten er utslitt. Eieren synes det var feil å skrive noe annet. Det er greit for meg, det er verdt et forsøk, sier han.

- Er dette egentlig et salgstriks?

- Det er ikke noe triks. Effekten er at kjøperne får lavere forventninger, mener Grydeland.

Han har vært borti et liknende eksempel nylig. Og eksempelet viser at det enkle ofte er det beste:

- Den leiligheten gikk skyhøyt over takst.