Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria:

Grusomme bilder av lemlestet kvinne i Syria vekker raseri

- Forestill deg hva disse inntrengerne vil gjøre med våre døtres kropper. Hvordan vil de oppføre seg hvis de får kontroll over våre nabolag?

LEMLESTET: Kurdere i Syria beskylder tyrkisk-støttede opprørere for å lemleste og filme liket av deres kvinnelige kriger Barin Kobani (23). Foto: AFP / NTB scanpix
LEMLESTET: Kurdere i Syria beskylder tyrkisk-støttede opprørere for å lemleste og filme liket av deres kvinnelige kriger Barin Kobani (23). Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Syriske kurdere har anklaget tyrkisk-støttede opprørere for å ha delt video og bilder av den lemlestede kroppen til en drept kvinnelig soldat.

Beskyldningene kommer etter at en film av det som skal være en død kurdisk kvinnelig soldat ble lagt ut på nett.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at de har mottatt filmen av den døde kvinnen fra en syrisk opprører som kjemper med de tyrkiske styrkene. Kvinnen skal ha blitt funnet død i byen Qurna nær den tyrkiske grensen.

Bildene viser et titall menn, noen av dem bevæpnet, som samles rundt den lemlestede kroppen.

- DREP MEG: Disse tidligere IS-brudene har blitt bragt til et slags fengsel utenfor Raqqa av kurdiske styrker. Her forteller de om sine opplevelser i «kalifatet». Video: CNN Vis mer

- Hat og barbari

Kurdiske miljøer har reagert med sinne og enkelte anklager «terrorist-allierte av den fiendtlige tyrkiske staten» for å ha lemlestet kvinnen, ifølge The Guardian. Soldatenes oppførsel, som angivelig kommer fram i videoen, blir møtt med avsky og harme i sosiale medier.

- Forestill deg hva disse inntrengerne vil gjøre med våre døtres kropper. Hvordan vil de oppføre seg hvis de får kontroll over våre nabolag? Alt dette hatet og barbariet gir oss ett enkelt valg: å fortsette motstandskampen, skriver Mustefa Bali, en talsperson for Syrias demokratiske styrker (SDF), på Facebook.

En kurdisk tjenestemann har identifisert kvinnen som «Barin Kobani» (23), ifølge NTB. Det er imidlertid kun et kallenavn. Kvinnens egentlige navn er Amina Omar, skriver den kurdiske avisa Rudaw. Hun var medlem av en kvinnelig kurdisk militærenhet og hadde deltatt i den amerikanskstøttede offensiven for å erobre den nordlige byen Kobani fra IS.

Både mannlige og kvinnelige krigere fra den kurdiske gruppa YPG har deltatt i den amerikanskstøttede styrken SDP. Styrken har drevet IS ut fra store områder i Syria.

Det syriske nasjonalrådet fordømmer den «kriminelle handlingen» og sier at de skal sette i gang en «etterforskning umiddelbart for å straffe de som er ansvarlige», skriver The Guardian.

KVINNELIG KRIGER: Barin Kobani (23) var medlem av en kvinnelig kurdisk militærenhet. Foto: AFP / NTB scanpix
KVINNELIG KRIGER: Barin Kobani (23) var medlem av en kvinnelig kurdisk militærenhet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

«Nye» fiender

Forholdet mellom kurdere i Syria på den ene siden og Tyrkia og deres allierte syriske opprørsgrupper på den andre er allerede iskaldt.

Den brutale terrororganisasjonen IS er så godt som nedkjempet øst i Syria. Dermed har styrkene flyttet sitt blikk vestover, spesielt mot den kurdiske enklaven Afrin nordvest i landet.

Der har tyrkiske styrker, sammen med krigere fra Den frie syriske armé, begynt å angripe medlemmer av den kurdiske militsen YPG. Området kontrolleres av YPG - en organisasjon som tyrkere regner som en terrororganisasjon. I andre deler av Syria er YPG en av USAs allierte i kampen mot IS, skriver Newsweek.

De kurdiske gruppene har vært alliert med USA og vestlige land i kampen mot ekstremistgruppa IS, men NATO-landet Tyrkia anser dem likevel som terrorister. Syrias demokratiske styrker (SDF) er del av den USA-støttede opprørsalliansen der YPG-militsen utgjør hoveddelen.

Drapet på Kobani ble kjent dagen etter at kurdere i Afrin ba Tyskland gripe inn og hindre at Tyrkia bruker tyskproduserte stridsvogner i angrep mot sivile. Kurdere har lastet opp bilder av barn som skal være maltraktert av granatild fra tyskprodusert stridsvogner, ifølge NTB.

Operasjon olivengren

20. januar startet Tyrkia sin «Operasjon olivengren» som tar sikte på å ramme det de kaller en «terrorhær» i Afrin-distriktet.

Det innebærer i praksis styrkene til YPG - en amerikanskstøttet milits som Tyrkia mener er samme organisasjon som Kurdistans arbeiderparti (PKK).

PKK har utført en rekke angrep på tyrkisk side av grensa. Organisasjonen regnes også som en terrororganisasjon, både av Nato og EU.

- Et annet navn endrer ikke det faktum at de er terrorister, uttalte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i forrige uke om de kurdiske opprørsgruppene, ifølge al-Jazeera.

Tyrkia har foreløpig ikke kommentert anklagene fra syriske kurdere om tyrkisk-støttede opprørere skal stå bak lemlestingen av Barin Kobani.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!