Grusomme bilder tikker inn fra Burma

Én reporter tok bilder av fire drepte i Burma i går. Ingen vet hvor mange som har mistet livet i opptøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En hard presset junta i Burma gjør alt de kan for å kneble opprøret i landet. I går så de ut til å ha lyktes med å holde munkene borte fra gatene. De har til en viss grad også lyktes med å hindre informasjonsflyten ut.

Bilder og filmer tatt av burmesere som deltar i de prodemokratiske demonstrasjonene i landet, har vært helt avgjørende for de internasjonale medienes dekning av demonstrasjonene og juntaens bruk av vold mot dem:

Internettforbindelsen fra landet ble i går innskrenket til et minimum, men tross dette kommer det fortsatt brutale beretninger og bilder av overgrep ut fra det lukkede landet.

- Situasjonen for våre reportere i Burma er svært vanskelig. Det militære går etter de som har kameraer, og ransaker folk de mistenker for å ha kamera. Det å ha et fotoapparat er blitt noe kriminelt som man kan arresteres for. Men vi har våre egne kanaler som de fortsatt kan sende bilder gjennom, sier Khin Maung Win, assisterende sjefredaktør i Democratic Voice of Burma.

Dagbladet.no har valgt å publisere disse sterke bildene for å dokumentere overgrepene som blir gjort mot det burmesiske folk.

Ukjent drapstall

Ingen vet hvor mange som er drept i opptøyene så langt. Det offisielle tallet fra myndighetene er 10. Det virkelige tallet er trolig mye høyere.

- Det kan være kanskje tre fire ganger så mange som det myndighetene sier. Vi vet ikke, fordi det foregår demonstrasjoner så mange steder, sier Khin Maung Win, assisterende sjefredaktør i Democratic Voice of Burma.

- En av de 50 som jobber for oss fotograferte i går bilder av fire personer som var drept. På ett sted, sier han.

For også i går fortsatte demonstrasjonene mot militærjuntaen i landet. Nå er det vanlige folk som trekker ut i gatene.

- Mange munker er arrestert og holdes borte fra gatene. Også i natt ble det meldt om massearrestasjoner i klostre. Vi vet ikke hvor mange som holdes av det militære, sier Win.

Øyner håp

Men det kommer også meldinger fra Burma som kan tyde på at militærregimet vakler. Fra landets nest største by, Mandalay, kom det i går rapporter om soldater som la ned våpnene, og nektet å skyte.

Reuters melder i dag at internettforbindelsen er gjenopprettet.

Win øyner nå et håp om at man kan stå foran et gjennombrudd i Burma.

- Når FN- inspektøren kommer om to dager kan det være begynnelsen på slutten. Militæret har ikke lyttet til FN tidligere fordi de har kunnet kontrollerer folket i Burma. Nå viser det seg at de ikke kan kontrollerer situasjonen. Også i går var det demonstrasjoner selv om de bruker våpen og dreper folk. Jeg tror de vil lytte til FN nå fordi de skjønner at de ikke kan opprettholde kontrollen, sier han.