Grusomme detaljer fra det 17 timer lange fengselsopprøret i Brasil: - Jeg har aldri sett noe lignende i hele mitt liv

Over hundre fanger på flukt etter blodig narkotikaopprør.

DRAMATISK: Røyk stiger opp fra Anisio Jobim-fengselet i Manaus nord i Brasil. Et 17 timer langt opprør førte til at minst 56 mennesker mistet livet. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
DRAMATISK: Røyk stiger opp fra Anisio Jobim-fengselet i Manaus nord i Brasil. Et 17 timer langt opprør førte til at minst 56 mennesker mistet livet. Foto: Xinhua / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 56 mennesker er døde i Manaus etter et 17 timer langt fangeopprør som startet søndag i Anisio Jobim-fengselet.

Der ble hoder lempet over murene, skriver New York Times.

- Jeg har aldri sett noe lignende i hele mitt liv. Det var mange kropper, og de fleste hadde ikke hoder, skriver Luís Carlos Valois, ifølge avisa.

- Dødsfall kun på en side

Dommeren var en av dem som deltok i forhandlingene for å få stoppet voldshandlingene. Disse skal ha vært et resultat av et oppgjør mellom flere gjenger, deriblant Familia do Norte (familien fra nord).

Ifølge delstaten Amazonas stod medlemmene deres for den klart største andelen av drapene.

Målene var i første rekke den rivaliserende First Capital Command-gjengen (PCC) - Brasils største narkotikabande.

- Det var dødsfall kun på en side. Familia do Norte massakrerte PCC-folk, og andre som ikke var på godsiden deres, sier Sérgio Fontes, en talsmann for delstaten.

BER GRAVIDE UTSETTE REISE: Maria ble født med en deformert hjerne, trolig som følge av at moren ble stukket av mygg og smittet henne med zikaviruset. Folkehelseinstituttet ber gravide utsette eventuelle reiser til Brasil. Video: NTB Scanpix Vis mer

Feide mellom gjenger

Totalt flyktet 184 fanger fra fengslet som følge av hendelsen. Av disse har rundt 40 blitt pågrepet, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået knytter bataljen til en feide mellom PCC og Rio de Janeiro-baserte Red Command (CV). Familia do Norte skal befinne seg på sistnevntes side i den blodig narkotikakrigen som har preget Brasil det siste året.

- Disse massakrene skjer nesten daglig i Brasil, hevder Valdir Silveiro, direktør for en katolsk organisasjon som overvåker forholdene i Brasils fengsler, ifølge Reuters.

Han er en av flere som mener at fengselsforholdene i Brasil er årsaken til Anisio Jobim-opprøret og lignende hendelser.

Overfylte fengsler

I selve Anisio Jobim skal det ha vært 2230 fanger. Dette på tross av at kapasiteten er på kun 590.

- Våre fengsler er bygget for tortur og drap, sier Silveiro om situasjonen i brasilianske fengsler.

Disse skal etter planen bedres. President Michel Temer har, ifølge Reuters, lovet en sum tilsvarende 366 millioner dollar til Brasils delstater.

Mesteparten av disse er ment for å forbedre infrastruktur og sikkerhet i eksisterende fengsler, samt å bygge nye, ifølge nyhetsbyrået.