Grusomme drapsmetoder i Nord-Afghanistan

Geneve (NTB-AFP-Reuters): Hundrevis av talibanfanger er massakrert i Afghanistan. Mange av ofrene ble kastet levende ned i brønner, for deretter å bli sprengt i stykker med granater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er FNs spesialrapportør i Afghanistan, Paik Chong-Hyun, som står bak den nye rapporten, som bekrefter tidligere meldinger.

I løpet av de to første ukene i desember inspiserte spesialmedarbeideren blant annet massegraver nær Shebergan, øst for Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan. Taliban har gjentatte ganger forsøkt å vinne kontrollen over dette området, men har ikke lykkes.

Ofrene for massakrene er trolig talibansoldater og lokale militssoldater som ble tatt til fange under militæroffensiven i mai. Men de kan også ha blitt drept i en annen offensiv i september.

Malik ansvarlig

Den ansvarlige for massakrene skal være den fryktede generalen Abdul Malik, tidligere en nær medarbeider av den lokale lederen, general Abdul Rashid Dostum. Under Talibans offensiv skiftet han plutselig parti, og inngikk en kortvarig allianse med sine tidligere fiender, Taliban. Alliansen brøt imidlertid fort sammen, og Malik tok opp igjen kampen mot Taliban.

Malik ble til slutt nedkjempet av Dostum, og har de siste månedene bodd i Iran. Taliban, som beskylder ham for krigsforbrytelser, krever at Iran utleverer ham.

Drapsmetodene var grusomme, ifølge FN. Fangene ble tatt ut av fengslene og fortalt at de skulle utveksles. De ble deretter kastet ned i brønner, ofte brukt av sauegjetere, med en vannstand på rundt 10-15 meter.

Ni brønner

De som gjorde motstand ble skutt før de ble kastet ned. Deretter skjøt fangevokterne mot de hjelpeløse fangene og kastet granater ned i brønnen, før de fylte dem igjen med bulldozere.

FN har funnet rundt ni slike brønner, og ifølge FN-ekspertene kan det befinne seg opp til hundre lik i hver. Men FN har ingen eksakt oversikt over antallet drepte.

FN har også undersøkt fem, seks grunne massegraver nord for Mazar-i-Sharif, der ofrene trolig ble meid ned med grovkalibret maskingeværer. Ofrene hadde armene bundet på ryggen.

Taliban også skyldig

FNs spesialrapportør besøkte også landsbyer i nærheten av Mazar-i-Sharif, der talibansoldatene sto bak massakre på sivile fra hazara-stammen. Disse massakrene skjedde under Talibans offensiv i september.

I en landsby ble 53 personer drept da Taliban skulle ransake befolkningen for våpen. I en annen landsby ble 30 eldre mennesker, som ikke flyktet sammen med resten av innbyggerne, slaktet ned av de framstormende talibansoldatene.

Taliban erobret hovedstaden Kabul i september i fjor, og kontrollerer i dag rundt to tredeler av landet. Nord-Afghanistan, med regionhovedstaden Mazar-i-Sharif, kontrolleres av anti-taliban-alliansen, som består av Dostum, geriljaleder Ahmad Masood og en shiamuslimsk fraksjon, Hezb-i-Wahdat.