Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grusomme dyreforsøk ble avslørt - stenges

Nå har lokale myndigheter inndratt selskapets lisens, og alle dyrene som overlevde skal fraktes vekk fra laboratoriet.

MISHANDLING: Det tyske laboratoriet LPT Laboratory of Pharmacology and Toxicology skal angivelig mishandle dyr med eksperimentene sine. Video: Cruelty Free International. Vis mer

Hunder ble forlatt i burene sine, syke og døende, mens aper ble festet i barbariske apparater. Mishandlingen som foregikk ble avslørt da en aktivist gikk «undercover» og jobbet hos Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) sin avdeling i Mienenbüttel i oktober.

Nå mister laboratoriet lisensen sin. Det bekrefter de lokale myndighetene på sin nettside.

- Med umiddelbar effekt har Harburg distrikt inndratt LPTs lisens, skriver distriktet og viser til dyrevelferdsloven.

- Helt uakseptabelt

LPT får to uker til å overlate alle dyr som fremdeles bor i anlegget, 96 hunder, til passende tredjeparter. 49 katter og 80 hunder er allerede henvist til dyrevelferdsorganisasjoner og privatpersoner.

- Vi er glade for at myndighetene har valgt å stenge dette stedet. Nivået av dyremishandling og lovbrudd avslørt av vår etterforskning er helt uakseptabelt, sier Kerry Postlewhite ved Cruelty Free International på organisasjonens nettside.

Det var dyrevernsorganisasjonene SOKO Tierschutz og Cruelty Free International som i oktober i fjor publiserte de sjokkerende videoopptakene fra det tyske laboratoriet.

Allerede i november ble det kjent at laboratoriet skulle stenge februar 2020. Dette kom fram i et internt brev som tyske NDR fikk tilgang til.

Süddeutsche Zeitung skriver at det har vært demonstrasjoner mot LPT i flere tiår, men det var videoopptakene som førte til enden på visa for laboratoriet i Mienenbüttel.

Vil stenge flere

Dyrevernsorganisasjonene oppfordrer myndighetene til å også stenge LPTs gjenværende laboratorier. Der skal også tidligere ansatte ha rapportert om dyremishandling og manipulerte forskningsresultater.

SOKO Tierschutz har for to uker siden anmeldt laboratoriet i Löhndorf, skriver Süddeutsche Zeitung.

SOKO Tierschutz kaller lisensinndragelsen for en enestående suksess.

- 96 hunder er fortsatt der og vil komme fra laboratoriet i løpet av de neste to ukene. De er ikke solgt som forsøksdyr, men som kjæledyr. Dette er en lykkelig slutt for de overlevende kattene og hundene. Redningen kom for seint for apene. De ble solgt til en nederlandsk forhandler for forsøksdyr, skriver organisasjonen.

Kjemiske tester

Videoopptakene fra laboratoriet i Hamburg avslørte voldsom behandling av apene, som ble holdt fast med en jernlenke rundt halsen som var festet til en jernstang.

Hodene deres ble festet fast i et slags metallapparat, og i noen tilfeller ble armene deres bundet fast. En ansatt ble filmet mens vedkommende slo en apekatts hode hardt inn i en dørkarm.

Noen av apene ble plassert alene i bitte små metallbur. De ble angivelig tvunget til å stå slik i lange perioder. Hunder var avbildet mens de lå i det skulle være deres eget blod og avføring.

LPT er ifølge dyrevernsorganisasjonene et familieeid firma som utfører kjemiske tester for selskaper fra hele verden for å oppfylle kravene fra myndigheter og kontrollorganer.

- Slik testing involverer forgiftning av dyr for å se hvor mye av et kjemikalie eller et stoff som må til for å forårsake alvorlig skade, i et forsøk på å måle hva en «sikker» dose for mennesker kan være, skrev organisasjonen da videoopptakene ble publisert.

DYREPLAGERI: Videoopptakene viser hunder som ligger i sitt eget blod. Foto: Skjermbilde / Cruelty Free International.
DYREPLAGERI: Videoopptakene viser hunder som ligger i sitt eget blod. Foto: Skjermbilde / Cruelty Free International. Vis mer

Alvorlige bivirkninger

Dyrene skal ha blitt injisert med, tvunget til å spise eller inhalere økende mengder av et stoff for å måle virkningene som kan være alvorlige. Bivirkninger kan være oppkast, indre blødninger, åndenød, feber, vekttap, slapphet, hudproblemer, organsvikt og død.

Ingen bedøvelse eller smertelindring ble gitt til dyrene, ifølge organisasjonene.

Grunnleggeren av SOKO Tierschutz, Friedrich Mülln, fortalte til Bild at aktivisten som filmet mishandlingen fortalte at flere blødende hunder ble etterlatt i kennelen.

- Kennelen var tom dagen etter, hundene døde sannsynligvis av organsvikt, sa Mülln.

Aktivisten skal også ha fortalt at dyrene ble røft behandlet i eksperimenter. Han beskrev en ansatt som «åpenbart sadistisk», og viste til den ansatte som slo en apes hode mot dørkanten.