Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grusomme fortellinger fra IS-frigjorte Ramadi: - Drepte 12-åring og puttet ham i en søppelsekk

Hevder familien ikke fikk lov til å begrave liket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ramadi ligger i Anbar-provinsen i Irak, og har vært under kontroll av IS siden mai i fjor. Mandag ble det klart at irakiske styrker hadde gjenerobret byen, og offisielt erklært sin første betydningsfulle seier over IS siden terrorgruppens storoffensiv i 2014.

I 2015 ble de amerikansk-trente styrkene jaget fra Ramadi, som ligger 10 mil vest for Baghdad, og seieren blir derfor sett på som en mer politisk og moralsk seier, enn militærstrategisk viktig.

Se flyktninger skildre livet i Ramadi under IS-styret øverst i saken.

- 200 familier som gisler
I dag ble det samtidig kjent at rundt 700 IS-krigere fortsatt skal skjule seg i forskjellige deler av byen, ifølge amerikansk etterretning. De skal samtidig holde rundt 200 familier som gisler øst i Ramadi, meldte NTB.

- De 200 familiene er tatt til fange for å hindre angrep fra irakiske bakkestyrker eller USA-ledet bombing mot IS-krigerne som fortsatt gjemmer seg. Vi er bekymret for de sivile som holdes av terroristorganisasjonen, som onsdag drepte 40 sivile øst i Ramadi, sier rådsleder i Anbar-provinsen, Sabah Karhut.

FALLEN SOLDAT:  Irakiske soldater og medlemmer av Iraks anti terror-tjeneste bærer vekk en død kollega etter strid i Ramani. Byen ble frigjort på mandag, men fortsatt skal det være rundt 700 IS-medlemmer skjult i byen. Foto: AFP / NTB Scanpix
FALLEN SOLDAT: Irakiske soldater og medlemmer av Iraks anti terror-tjeneste bærer vekk en død kollega etter strid i Ramani. Byen ble frigjort på mandag, men fortsatt skal det være rundt 700 IS-medlemmer skjult i byen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

I kjølvannet av at store deler av ekstremistgruppen er drevet ut av byen, dukker det også opp vitnebeskrivelser fra de mange innbyggerne som flyktet fra tyrrani og kamphandlinger.

- Drepte 12-åring for bagatell
Abbas, en tidligere offentlig ansatt i provinshovedstaden Ramadi, som nå bor i en flyktningleir i området, sier følgende om tiden under IS' kontroll.

- Alt var kaos. Kun «den harde straffen» var gjeldende. Over alt annet. De var der kun for blod og drap, forteller han, og hevder at onkelens sønn på 12 år ble drept for en bagatell.

- Barnet til onkelen min ble puttet i en pose etter de drepte ham. Han satt utenfor husdøra, da sa at han hadde tatt bilder av dem. Han var bare 12 år gammel, og de spurte hvorfor han tok bilder. Så drepte de ham, puttet kroppen i en søppelsekk, og sa vi ikke fikk lov til å begrave liket, fortsetter Abbas.

En kvinne beskriver hvordan de måtte gjemme seg for terroristene, og konstant levde i frykt. Hun hevder også at de ikke fikk medisinsk hjelp.

Se intervjuene øverst i saken.

Bomber overalt
Ifølge nyhetsbyrået Reuters er forholdene fortsatt ikke trygge nok til at sivile kan returnere til byen som nå er i ruiner etter de hissige kampene de siste månedene.

Eksempelvis er sentrum av Ramadi, tidligere hjem til over 400 000 mennesker, fullt av skjulte og riggede eksplosiver.

I et sentrumsområde av byen, som ble tungt forsvart av terrorgruppen, fant irakiske styrker rundt 300 bomber plantet langs et 150 meter langt strekke sør for hovedbygget til provinshovedstadens myndigheter.

- Etter styrkene klarerte akkurat det området, fant vi videre en bombe for hver femtiende meter, opplyser Chance McCraw, kaptein i den amerikanske hæren.

Skal gjenoppbygges
De fleste sivile forlot Ramadi før angrepet i fjor, men totalt er rundt 1,4 milioner mennesker fordrevet i Anbar-provinsen. Iraks statsminister Haider al-Abadi ga onsdag ordre om å sette ned en komité for å stabilisere og gjenoppbygge Ramadi.

Førsteprioritet er fjerning av eksplosiver og restaurering av basisbehov som vann og strøm, skriver Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!