Kongsberg-drapene

- Grusomme opplevelser

Lederen av kriseteamet forteller om kaotiske dager etter angrepet i Kongsberg.

KREVENDE SITUASJON: Kommuneoverlege i Kongsberg, Ane Wigenstad Kvamme, som også leder kriseteamet i byen, sier det har vært noen svært krevende og kaotiske dager etter drapene i Kongsberg onsdag 13. oktober. Video: Julie Tran / Dagbladet TV. Reporter: Amanda Walnum. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Det er snart ei uke siden drapene i Kongsberg. Etter det brutale angrepet, satt det igjen et lokalsamfunn i sjokk og sorg.

Mandag er kriseteamets akutthjelp har avsluttet, og de ordinære tjenestene i kommunen har tatt over, forteller kommuneoverlege og leder av kriseteamet, Ane Wigenstad Kvamme, til Dagbladet.

- Det har vært noen kaotiske dager og til dels krevende dager, sier hun.

TRAVLE DAGER: Kommuneoverlege og leder for kriseteamet i kommunen, Ane Wigenstad Kvamme, forteller om krisehåndteringen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TRAVLE DAGER: Kommuneoverlege og leder for kriseteamet i kommunen, Ane Wigenstad Kvamme, forteller om krisehåndteringen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Fortvilelse og sorg

- Det har vært mange i sving for å ivareta folk som har grusomme opplevelser. Vi har etter hvert fått bedre oversikt, og det er mange som har hatt en prat med de i kriseteamet de siste dagene, sier Kvamme.

Det er mange som sitter igjen med voldsomme opplevelser og minner etter angrepet onsdag.

Politiet har bekreftet at det ble skutt med pil og bue inne på Coop Extra, i Myntgata og i Peckels gate. Vitner har fortalt om «dødsskrik» og livreddende førstehjelp på åpen gate.

Kommuneoverlegen forteller at hun får litt ulike tilbakemeldinger om hvordan folk i byen har det nå, seks dager seinere.

- Mange er veldig godt ivaretatt i sine nære relasjoner og andre trenger å snakke med folk i kriseteamet eller hjelpeapparatet for øvrig. Det første sjokket begynner nok å legge seg litt nå, men det er mye fortvilelse og sorg blant folk, naturlig nok. Det er mange som har sett eller hørt vonde ting, sier Kvamme.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans gjennom byen. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer

- Uvirkelig

De fem som ble drept er Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andrea Meyer (52).

- De er i sorg, og har det tungt og vanskelig, har bistandsadvokat Astrid Røkeberg uttalt på vegne av ofrenes familier.

HYTTEGATA: Blomster og lys har blitt lagt ned i sentrum og på åstedene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HYTTEGATA: Blomster og lys har blitt lagt ned i sentrum og på åstedene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

De tre fornærmede som ble skadd under den alvorlige hendelsen, er alle takknemlig for at de har kommet fra hendelsen med livet i behold. Det skrev bistandsadvokat, Berit Anne Borgen, som representerer de tre, i en uttalelse til Dagbladet mandag.

Blant de hun representerer er politimannen som ble skutt med bil og bue i skuldra da han i sivilt var på Coop Extra-butikken.

- De opplever dette som en uvirkelig og dramatisk hendelse, skrev hun.

Kongsberg-drapene: Dette er ofrene

Gunnar Erling Sauve (75)

Liv Berit Borge (75)

Gun Marith Madsen (78)

Andrea Meyer (52)

Hanne Merethe Englund (56)

Les om ofrene

Raskt koblet på

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 18.12 onsdag forrige uke.

Fem minutter seinere blir PLIVO definert, altså pågående livstruende vold. Kommuneoverlege Kvamme forteller til Dagbladet at kriseteamet ble raskt koblet på.

- Vi fikk beskjed lenge før vi visste omfanget av det, som et forvarsel, mens det var pågående politiaksjon. Da er min jobb å innkalle kriseteamet og få folk på plass. Vi fikk samlet teamet ganske raskt på legevakta, så ble det etter hvert etablert et mottakssenter på Gyldenløve hotell.

Det har vært en jevn strøm av folk til mottakssenteret, forteller hun.

- Vi begynte med å gå ut litt smalt og kalte det et pårørendesenter. Så innså vi etter hvert at det var et mye større behov enn det.

RØRT: Kantor Matthias Anger ble rørt av minnekonserten i Kongsberg kirke. Reporter: Frode Andresen / Video: Julie Tran Vis mer

Kantor ble vitne

Det ble arrangert sørgegudstjeneste og minnekonsert søndag.

I helga fortalte kantor Matthias Anger i Kongsberg kirke til Laagendalsposten at han ble vitne til et av drapene onsdag kveld, og at en av de drepte var naboen hans. Deretter tok han initiativ til minnekonserten i kirken.

- Tungt. Det var først i går at jeg kom meg ut av huset. Jeg har blandede følelser og kan egentlig ikke sette ord på det. Derfor er det så fint å oppleve musikken og denne konserten, sa Anger til Dagbladet etter konserten.

Kommunen har fått besøk av statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl, i tillegg til kronprinsparet.

- Det er helt brutalt. Det er handlinger som er helt umenneskelige. Det går veldig inn på meg, både som justisminister, men også som medmenneske. Og det å være her er jo veldig sterkt. Masse folk som har mistet noen og opplevd at deres trygge samfunn har blitt rammet av et helt forferdelig angrep, sa justisminister Emilie Enger Mehl til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer