Grusomme panikkscener

- Folk skrek av redsel og forsøkte å rive opp dørene og knuse vinduer, forteller en tysker som overlevde. Rundt 170 mennesker døde da kabelbanen tok fyr i tunnelen i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun ni tyskere overlevde, og de forteller om et forferdelig mareritt inne i den 3200 meter lange tunnelen opp til Kitzsteinhorn-fjellet.

- Det var forferdelige scener i vogna som plutselig ble fylt med røyk. Folk skrek av redsel og prøvde desperat å finne en utgang. De forsøkte å rive opp dørene og knuse vinduer. Jeg ville bare ut. Den eneste grunnen til at jeg klarte å redde meg selv ut er at et vindu ble knust og jeg kunne kjempe meg ut, forteller en av tyskerne.

Flesteparten av menneskene i vogna kom seg ut, men løp oppover. Den kraftige røyken innhentet dem, og de fleste døde trolig av røykforgiftning. De ni overlevende skal ha løpt ned tunnelen til åpninga i bunn.

Helt utbrent

Flere forteller om «en svært kraftig mann» som reddet dem ved å slå ut ruta med en skistav. På kort tid ble vogna et brennende inferno, og tjukk røyk veltet ut av tunnelen. Den voldsomme brannen raste i over tre timer, og det var umulig for redningsmannskapene å komme fram.

- Det er ikke noe håp for de som er igjen. Selv uten varmen var gassen uutholdelig. Det var umulig å puste, forteller en overlevende kvinne til østerriksk tv.

I kveld er det bare understellet som står igjen av den utbrente kabelvogna. Blant de rundt 170 omkomne skal det være briter, tyskere, amerikanere og østerrikere. Mange var barn og ungdommer. Identifiseringsarbeidet blir svært vanskelig, og det vil ta lang tid før vet med sikkerhet hvem som var om bord.

Mysterium

Årsaken til ulykka er fortsatt et mysterium. Vogna som sist ble inspisert i september var omtrent 600 meter inne i tunnelen da en alarm ble utløst. Det gikk fem-ti minutter før sentralen mistet radiokontakt med vogna. Da hadde sjåføren bedt om å få åpnet dørene.

De rundt 180 passasjerene var fanget da det begynte å brenne.

Østerriksk tv melder at stålkabelen som trakk toget røyk, og at brannen oppstod etterpå. Dette er ikke bekreftet.

- Dette er en stor katastrofe. Varmen har til og med smeltet kablene som drar vognene, forklarer en av redningsarbeiderne.

Ulykka skjedde i 09.30-tida ved Kitzsteinhorn-fjellet i de østerrikske alpene, 350 kilometer vest for hovedstaden Wien. Breen er et populært alpinsted hvor det blant annet arrangeres verdenscup for snøbrett. Det norske alpinlandslaget har også vært på samling i Kaprun-anlegget.

Dro på shopping - overlevde

Den østerrikske presidenten har erklært landesorg i dag og i morgen.

Blant de omkomne er tre personer som var utenfor tunnelen, men som døde av røykforgiftning. Sjåføren i den tomme vogna som var på vei ned fra breen, døde også.

23 amerikanere - deriblant to barn - fra en tysk militærbase er blant de savnede.

- Jeg og flere andre skulle bli med, men vi valgte å dra på shopping i stedet, sier Debbie Bruce-Duncan ifølge nyhetsbyrået AP.

14 tyskere og fire østerrikere ble fraktet til sykehus. Ni hadde reddet seg ut fra vogna, og ni ble hentet ned fra skisentret på toppen av kabelbanen hvor de var blitt røykskadd. De er i alderen 12 til 63 år og lider av sjokk, kvestelser og røykforgiftning.

Verste ulykke av sitt slag

Rundt 500 brannmenn og redningsarbeidere har jobbet på spreng siden i morges. 40 psykologer er på stedet for å ta seg av pårørende.

Den såkalte Kaprun-banen fra 1974 er over 3000 meter lang, og mesteparten av den går i tunnel. Taubanen starter i Thörl i Kaprundalen. Banen ender ved det populære alpinsenteret Kaprun, melder nyhetsbyrået DPA.

Dette er den mest alvorlige ulykken i sitt slag. En lignende katastrofe inntraff i Cavalese i 1976 hvor 42 døde etter at en kable røyk. I mars i år omkom 12 mennesker i et snøskred i samme område.

SKORSTEIN: Tunnelen fungerte som en skorstein da vogna tok fyr. Frisk luft ble sugd inn og matet flammene.
<B>OVERLEVDE:</B> Bare et fåtall mennesker klarte å komme seg ut av den brennende vogna. Rundt 170 mennesker omkom i tragedien.
MINNESTUND: I kveld er etterlatte og redningsfolk samlet for å minnes de omkomne.