Frp-leder trekker seg

- Grusomt hat mot skeive

Leder i Asker Frp, Roar Wesche Juul, fratrer med umiddelbar virkning. Han peker på det han opplever som voldsomme hatytringer mot skeive blant medlemmene, og manglende vilje til å ta tak i problemet.

GÅR AV SOM FRP-LEDER: Lokallagsleder i Asker Frp, Roar Wesche Juul, trekker seg, etter det han opplever som hat mot skeive, og manglende vilje i partiet til å ta tak i problemet. Foto: Kris Micallef
GÅR AV SOM FRP-LEDER: Lokallagsleder i Asker Frp, Roar Wesche Juul, trekker seg, etter det han opplever som hat mot skeive, og manglende vilje i partiet til å ta tak i problemet. Foto: Kris Micallef Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Roar Wesche Juul er ferdig som leder for Frp Asker, melder Budstikka.

Som årsak trekker han blant annet fram det han beskriver som grove beskyldninger og svært negative kommentarer mot det skeive miljøet, framsatt av partifeller i lukkede Facebook-grupper.

- Jeg kan ikke være leder i et parti der jeg opplever at mine søstre og brødre i LHBT-miljøet ikke blir ansett som den ressursen de er, sier Juul til Dagbladet.

Juul er selv homofil. Han forteller at han har kjempet for en liberalisering av skeives rettigheter siden han var ung.

- Ingen handling

Særlig den siste tida har hatet eskalert, mener den nylig avgåtte lokallagslederen, som forteller at han har tatt opp problemet internt på flere nivåer i partiet.

- Reaksjonene går stort sett på at folk har ytringsfrihet og at «dette må vi tåle». Jeg har også møtt stor forståelse, men ingen handling. Det har absolutt ikke blitt tatt tak i, sier han.

Tanken om å trekke seg ble først sådd i mai, da partiet under årets landsmøte stemte over hvorvidt det skulle programfestes at Frp tar avstand fra diskriminering av personer på grunn av legning - noe landsstyret opprinnelig var imot.

Noen uker seinere stemte Frp som eneste parti mot regjeringens forslag om å tillate å heise flere flagg, blant annet Pride-flagget, på alle kommunale flaggstenger.

- Da kjente jeg at dette er et tydelig og klart signal om at partiet ikke ser dette som en utfordring, sier Juul.

Innboksen fylt med støtte - og hat

Han hadde egentlig tenkt å vente med å fratre sitt verv til etter valget, men den siste tidas utfordringer gjorde at han så seg nødt til å ta et oppgjør med holdninger i eget parti.

- Frp har egentlig ganske klare og gode retningslinjer på dette feltet, men jeg savner at de er mer aktive og tar denne debatten på et høyere nivå, framfor å gå til kamp mot «krenkelseshysteriet», sier Juul.

- Hvis folk leser kommentarfeltene i de interne gruppene, skjønner jeg ikke hvordan man ikke kan la seg krenke. Der er ganske grusomme ting som skrives.

Juul forteller at han de siste timene har opplevd ekstremt mye støtte i partiet, fra lokallaget og helt opp til sentralstyret. Samtidig er innboksen fylt med hatmeldinger fra folk han ikke kjenner.

- Jeg ser at det er riktig og viktig at jeg statuerer et eksempel, i håp om at alle partier snart skal stå opp mot det hatet som eksisterer. Nå er det 2021, og dette burde virkelig vært på plass, slik at vi kan fokusere på andre ting i politikken.

Juul kommer fortsatt til å være medlem i Frp, men ikke som aktiv politiker.

Frp-nestlederen: - Trist

Frp-nestleder Terje Søviknes synes det er trist at Juul velger å fratre sitt verv. Han påpeker at Frp senest på landsmøtet i mai vedtok følgende programformulering:

«Vi tar sterk avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion, legning eller etnisk opprinnelse, og vi vil verne om de rettighetene som Grunnloven legger opp til, som eiendomsrett, næringsfrihet, den personlige frihet, ytringsfrihet, trosfrihet og organisasjonsfrihet.»

- I Frp er det selvsagt rom for alle som støtter partiets program, og vi tar selvsagt også sterk avstand fra all hets knyttet til homofile og lesbiske. Frihet for enkeltmennesket har alltid stått sentralt i FrP - og uansett er kjærligheten større enn alt, skriver Søviknes i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer