Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grusomt møte med Mazar-i-Sharif

I dag kunne journalister og Røde Kors-representanter for første gang se slagmarken der Taliban-fanger har gjort opprør mot Nordalliansen. Synet som møtte dem, var grusomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIA bekreftet onsdag at en CIA-agent ble drept under fangeopprøret i et fort ved den nordafghanske byen Mazar-i-Sharif.

Han er den første amerikaneren som er bekreftet drept i den amerikanske militæraksjonen mot Afghanistan.

CIA-sjef George Tenet sa at Johnny "Mike" Spann var der han ønsket å være da han ble drept: i frontlinjen for å tjene sitt land.

Grusom slagmark

Istykkersprengte hester ligger i støvet sammen med kroppsdeler fra mennesker og forkullede rester av jeeper. En stridsvogn fra Nordalliansen kjører likegyldig over flere lik.

Styrker fra Nordalliansen hadde onsdag igjen kontroll over festningen der et tre dager langt fangeopprør fant sted. Minst 450 pakistanske, tsjetsjenske og arabiske Taliban-soldater skal ha blitt drept sammen med rundt 100 soldater fra Nordalliansen.

En slagmark

Fengselet og området rundt ser ut som en slagmark. Forkullede metalldeler fra kjøretøyer bombardert av amerikanske fly ligger spredt som avfall. Hus står fullstendig utbrent etter rakettbeskytning.

Biter av bomber, granater og raketter ligger overalt sammen med drepte soldater, noen uten hoder, eller med andre kroppsdeler sprengt bort. Deler av selve festningen er utilgjengelig på grunn av hauger av sammenraste trær, forvridd metall og sammenraste hus.

Ifølge Nordalliansens general Abdul Rashid Dostum hadde fangene fått tilbud om å overgi seg, men avslo.

- Så vi måtte bare drepe dem, tilføyde Dostum.

Røde Kors

Representanter fra Det internasjonale Røde Kors har hjulpet til med å fjerne og begrave drepte Taliban-soldater i områder Nordalliansen har erobret.

Opprøret begynte etter at tilfangetatte Taliban-soldater søndag overmannet sine fangevoktere fra Nordalliansen og klarte å tilrive seg et stort antall geværer og granatkastere. Det brøt ut voldsomme kamper mellom Nordalliansen og Taliban-fangene, der også amerikanske fly ble satt inn for å bombe festningen der fangene holdt til.

450 utenlandske Taliban-soldater ble drept, ifølge en kommandant fra Nordalliansen. Oliver Martin fra Røde Kors sier at rundt 100 soldater fra Nordalliansen også ble drept.

/b>

Vil ha gransking


Amnesty International ber om en umiddelbar gransking av drapene i festningen Qala-e-Jangi. Amnesty sier granskingen må se på hva som utløste den voldelige episoden, inkludert eventuelle feilgrep når det gjelder fengslingen og behandlingen av fangene.

Den må også se på om reaksjonen fra Nordalliansen og de amerikanske og britiske styrkene sto i forhold til opprøret, mener menneskerettsorganisasjonen.

Plyndret i Kunduz


De utenlandske Taliban-soldatene som var internert i Qala-e-Jangi skal ha blitt brakt inn fra byen Kunduz 10 mil øst for Mazar-i-Sharif da Kunduz falt.

Onsdag vendte representanter fra Leger uten grenser tilbake til Kunduz. Klinikken som organisasjonen har drevet der, er tom og plyndret, opplyser Kurt Tonini, koordinator for Leger uten grensers arbeid i området, til NTB.

- Det er mange militære i byen og stemningen virket spent, sier han på satellittelefon.

- For tiden er det ingen medisinsk hjelp å få for befolkningen i Kunduz. Vi sender trolig en ny gruppe dit i morgen. Men på grunn av sikkerheten, måtte gruppen vi sendte, komme tilbake for natten, sier Tonini. Han vet ikke når klinikken kan være i virksomhet.

En soldat fra Nordalliansen forsøker å stjele ei gulltann fra kjeven til en drept Taliban-soldat i festningen Qala-e-Jangi utenfor Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan onsdag. Flere hundre tilfangetatte Taliban-soldater tok deler av festningen og ble drept i løpet av kampene som varte i to dager. (Foto: AP/SCABPIX) (Høydebilde) En solat fra Nordalliansen sparker til et lik mens han går over jordet onsdag der døde Taliban-soldater ligger strødd i festningen Qala-e-Jangi utenfor Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan der flere hundre Taliban-fanger gjorde opprør og holdt kamper i gang i to døgn.

Hele Norges coronakart