«Grusomt urettferdig at han ble kjent for måten han døde på, ikke det livet han levde»

Rolf Bae (33) levde og åndet for naturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER: (Dagbladet.no): I dag tok de mange vennene farvel med klatreren Rolf Bae, som fant sin grav på fjellet K2.

- Rolf var en utrolig flott og omgjengelig person. Han var lett å bli glad i. Dette er sikkert lett å si om en person som er død, men jeg sier det med en sterk overbevisning. Alle vi som kjente ham vet det. Folk ble tett knyttet til Rolf, sier kamerat og selv klatrer, Bjørn Sekkesæter til Dagbladet.no etter dagens minnegudstjeneste i Stavanger domkirke.

- Savnet er forferdelig

Bae døde da en isblokk løsnet nær toppen av fjellet K2. Hans kone Cecilie Skog overlevde, sammen med de to andre klatrerne Lars Nessa og Øystein Stangeland.

Bjørn Sekkesæter reiste ned for å møte og hente Cecilie hjem igjen noen dager etter ulykken.

- Cecilie har det veldig tungt. Hun savner Rolf forferdelig, og savnet vil alltid være der, forteller Sekkesæter.

Rolf Bae og Cecilie Skog møttes på det russiske fjellet Elbrus i Kaukasus. Han var guide, hun var på tur med noen venner. Om kvelden gikk de på fest. To år seinere fridde han.

Fridde med ski på

«Grusomt urettferdig at han ble kjent for måten han døde på, ikke det livet han levde»

Rolf Bae fridde til Cecilie Skog på vei til Nordpolen - ikke lenge før de nådde polpunktet sammen.

- Han ville ikke fri akkurat på polpunktet, det ble litt for mye. På kveldene hadde han ligget i soveposen og flettet en ring av ståltråd, og fridde med ski på beina, forteller Bjørn Sekkesæter.

Dette trakk også Baes venn Morten Diesen fram under sin minnetale.

- Der fridde han, på ski i snøstormen, og fikk et hjertelig ja til svar, sa kameraten.

Sekkesæter mener det ble en fin og verdig avskjed med Rolf i Stavanger domkirke i dag 

- Det var en fin stund sammen med familie og venner. I kveld skal vi på gravøl på Cementen pub. Det vet vi at Rolf hadde ønsket, at det skulle være et siste gravøl sammen med kameratene, sier Sekkesæter og smiler.

- Han elsket naturen

Han ble kjent med Rolf Bae gjennom Cecilie Skog, og forteller at han umiddelbart ga et veldig sterkt inntrykk.

Bae levde og åndet for friluftsliv og natur.

- Han elsket naturen og det enkle friluftslivet. Det å være underveis, det å se det vakre i stormen, det vakre i fjellet. Det er vanskelig å forklare, men det å komme på toppen av et fjell, eller å nå målet, da er ingenting bedre enn å legge seg i teltet etterpå. Da handler det om de helt enkle behov, som søvn og mat, sier Sekkesæter.

Også klatrer og eventyrer Stein P. Aasheim minnes Rolf Bae som et flott menneske.

-Han var genuin og ekte. Han var nysgjerrig på livet. Det var mange andre i Rolfs kategori som var mer kjente, og da er det kanskje et nærliggende spørsmål hva som var drivkraften. Det som er så grusomt urettferdig er at han ble kjent for måten han døde på, ikke det livet han levde, sier Aasheim til Dagbladet.no.

Kort mellom liv og død

Han peker på kontrasten mellom Baes liv og død.

- Det å velge å leve livet så intenst, og følge drømmen som han gjorde, og så plutselig ikke være der mer…

Alle klatrere vet at klatring kan være farlig. Bjørn Sekkesæter forteller at Bae alltid var opptatt av å eliminere risikoen.

- Når du driver en slik sport tenker du alltid over risikoen. Samtidig kan du ikke sammenligne vanlig klatring med det å klatre på 8000 meter. Det blir som å sammenligne vanlig bilkjøring med Formel 1. Men det som skjedde på K2 var en ulykke, sier Sekkesæter.

Stein P. Aasheim forteller at Bae hadde et svært bevisst forhold til alt han gjorde.

- Når du lever et liv og utforsker et landskap helt i grenselandet, så tenker du selvsagt på døden. At du lever et rikt liv og sånn, alt det, forutsetter at du kommer hjem igjen. Ellers er det helt meningsløst, sier Aasheim.

Ulykken

Rolf Bae døde 1. august på verdens nest høyeste fjell, da en isblokk raste sammen.

Cecilie Skog har forklart at det var mørkt da ulykken skjedde, og at hun hørte skredet komme. Deretter så hun mannens lykt bli borte.

Cecilie Skog og Lars Flatø Nessa nådde som de to første nordmenn toppen på K2 fredag første august. På grunn av rot med de faste tauene i den såkalte flaskehalsen, som er regnet som det tøffeste partiet i fjellet, var ekspedisjonen blitt forsinket.

Skog og Nessa nådde toppen mellom klokka 17.00 og 17.30, og på vei ned møtte de Rolf Bae og Øystein Stangeland. De valgte da å snu.

Noen timer seinere var Rolf Bae død.

Totalt elleve klatrere fra Sør-Korea, Serbia, Pakistan, Nepal, Frankrike, Irland og Norge  døde i K2 den første og andre dagen i august.

Mange opplevelser sammen

Rolf Bae og Cecilie Skog giftet seg i Skogs hjemby Ålesund 12. mai i fjor. Sammen har de deltatt på flere store ekspedisjoner.

Bae har blant annet gått på ski til begge polpunktene, padlet gjennom North West Territories i Canada og nådde tidligere i sommer toppen av Great Trango Tower i Pakistan. Han har også gått Norge på langs og Grønland på tvers på ski.

Rolf Bae var født i Trondheim, men flyttet seinere til Stavanger og Sandnes. Han var enebarn.

Familien har nå opprettet en minnefond i Rolfs navn, som skal hjelpe vanskeligstilte barn i Askole i Pakistan. Skog og Bae gjorde noe lignende da de giftet seg, og ba gjestene støtte et fond for skolebarn i Himalaya da de giftet seg, i stedet for gaver.  

Les mer om Rolf Bae her.

MINTES KLATREKOLLEGA: Stein P. Aasheim.
OMKOM PÅ K2: Rolf Bae omkom på K2, verdens nest høyeste fjell. Her avbildet under en tidligere ekspedisjon på samme fjell i 2005.