- Grusomt

BANGKOK (Dagbladet): Prinsesse Märtha Louise går hardt ut mot norske sexturister som begår overgrep mot barn og mindreårige i Thailand og andre land i Østen. - Det er helt forferdelig at voksne mennesker kan ødelegge barns liv på en slik måte, sier prinsessen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsessen er i disse dager på reise i de samme landene der mange av overgrepene finner sted. En rekke nordmenn blir med jevne mellomrom pågrepet for å ha sexmisbrukt barn i Thailand, på Sri Lanka, på Filippinene og andre steder der sexovergriperne opererer i Asia. Thailand er også blitt et av de heteste reisemålene for ferierende nordmenn, så det er ingen grunn til å tro at overgrepene er blitt færre.

- Det er ikke annet enn grusomt at de gjør slikt, framholder prinsessen.

- Men selv om jeg reagerer kraftig på hva slike mennesker gjør, er det vanskelig å dømme. Mange mishandlere er selv tidligere mishandlet. Gudene vet hva slags liv de har hatt, sier prinsesse Märtha Louise til Dagbladet.

Med sitt utspill i Dagbladet, tar prinsessen etter sin bror, Haakon Magnus. Kronprinsen har gått hardt ut mot økende rasisme og homohets i Norge. Den norske tronarvingen har høstet lovord for sitt samfunnsengasjement.

Stolt av Haakon

Märtha Louise er ikke så rent lite stolt av lillebror.

- Jeg er kjempestolt av Haakon. Det er fint at han tar standpunkter. Stå på! sa prinsessen tirsdag da hun innledet sin fem dager lange reise i Sørøst-Asia.

Nå er det prinsessen som viser et oppriktig engasjement og går ut mot dem som gjør livet enda verre for samfunnets aller svakeste - barn i sexindustrien.

Slumbesøk

Da Dagbladet tok opp spørsmålet med prinsessen i den thailandske hovedstaden i går, var det bare gått noen få timer etter at hun hadde fått summet seg etter et besøk på et ressurssenter for barn i den verste Bangkok-slummen.

Ved siden av å hilse på, overrakte prinsessen også en million kroner fra den norske stat. Ressurssenteret Santisuk ble etablert av den norske misjonæren Rakel Yttervik i 1982. I dag har senteret tolv hundre fadderbarn, som får økonomisk støtte til skolepenger, bøker, uniformer, sko og andre nyttige ting. Nytt dagsenter åpner i mai neste år.

Grunnleggerens nevø, Ole Christian Rousing, var yr av glede over prinsessens tilstedeværelse i slummen.

- Dette er en stor dag for oss og alle barna som får hjelp ved senteret. Prinsessen kan være stolt av sitt engasjement, sier Rousing.

Prinsessen understreker sitt engasjement for barns rettigheter både som goodwillambassadør for FN og som SOS Barnebyers høyeste beskytter.

SLUMBARN: Prinsessen besøkte i går Bangkok-slummen, og fikk hilse på barn som har fått en bedre tilværelse på et norskdrevet ressurssenter.