<strong>KAN BLI KORTVARIG:</strong> Det er drøye to måneder siden regjeringen Solberg bestående av Høyre, Frp og Venstre ble presentert på Slottsplassen. I dag kan det være over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAN BLI KORTVARIG: Det er drøye to måneder siden regjeringen Solberg bestående av Høyre, Frp og Venstre ble presentert på Slottsplassen. I dag kan det være over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Gruve-eksplosjon, forsøk på å avskaffe kapitalismen og en Facebook-post. Dette er mistillitens historie i Norge

Mistillitsvotum og kabinettsspørsmål har en lang tradisjon i norsk parlamentarisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En Arbeiderparti-regjering som ville avskaffe kapitalismen og en tragisk gruveulykke på Svalbard er blant sakene som har felt norske regjeringer via mistillitsvotum i Stortinget.

I dag kunne det indirekte ha skjedd igjen. Erna Solberg var tidlig ute med å varsle at hun ville stille kabinettsspørsmål dersom det ble flertall for mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

KrFs landsstyre varslet i går at de ikke har tillit til Listhaug, og det var ventet at det skulle bli deres stemme i Stortinget i dag som skulle avgjøre saken.

<strong>STATSMINISTER:</strong> Selv om Christopher Hornsrud ble hele 101 år, var han bare Norges statsminister i knappe tre uker. Ap-regjeringen hans, som var Norges første, ble møtt med mistillitsvota. Foto: NTB Scanpix
STATSMINISTER: Selv om Christopher Hornsrud ble hele 101 år, var han bare Norges statsminister i knappe tre uker. Ap-regjeringen hans, som var Norges første, ble møtt med mistillitsvota. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag morgen kom imidlertid den overraskende beskjeden fra Sylvi Listhaug. Statsråden gikk selv ut og sa at hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt, og at hun derfor trekker seg som justisminister.

«En nervekrig»

Professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bjørn Erik Rasch, kaller situasjonen som har vært i Stortinget de siste dagene for uvanlig.

- Regjeringskriser er forskjellige, men mindretallsregjeringer - særlig de som ikke omfatter sentrum - er utsatt. Mistillit mot enkeltstatsråder kommer oftere opp som temaer, men da er det typisk at regjeringssjefen lar vedkommende gå før en blir møtt med mistillit i Stortinget, sier Rasch, for tida gjesteprofessor ved Senter for europeiske studier ved Sciences Po i Paris til Dagbladet.

Rasch omtaler situasjonen som har vært mellom KrF på den ene siden og Høyre/Frp på den andre for «en nervekrig».

Mandag kveld sa han helt korrekt til Dagbladet at regjeringen trolig ville bli reddet før mistillitsvotumet - som aldri ble noe av.

- Jeg tror fortsatt det skjer et eller annet som gjør at man ikke ender i noen krise, sa han.

Solberg og partiledelsen i regjeringspartiene satt i går kveld i krisemøte i statsministerboligen. Til stede var også Sylvi Listhaug, som forlot boligen i en svart bil like etter 21.30.

Alle til stede var vel vitende om at Høyre / Frp / Venstre-regjeringen risikerte å bli en av de med kortest levetid i nyere historie. Regjeringen ble innsatt 17. januar i år, for drøye to måneder siden.

Hva som ble tungen på vektskålen for Listhaug vites ikke.

Kortest sittende justisministere etter 1945

* Petter Mørch Koren (KrF), 28 dager i 1963 (John Lyngs regjering).

* Sylvi Listhaug (Frp), 61 dager (2018) (Erna Solbergs regjering).

* Anne Holt (Ap), 77 dager (1996–1997) (Thorbjørn Jaglands regjering)

* Oddvar Berrefjord (Ap), 124 dager (1980–1981) (Odvar Nordlis regjering)

* Egil Endresen (H), 165 dager (1970–1971) (Per Bortens regjering)

* Wenche Frogn Sellæg (H), 217 dager (1985–1986) (Kåre Willochs regjering)

* Cornelius Holmboe (Ap) er den justisministeren i Norge som har sittet aller kortest. Han satt i 18 dager i 1928 (i Christopher Hornsruds regjering).

NTB

Tidenes kortest sittende regjering

28. januar 1928 tiltrådte den første Arbeiderparti-regjeringen i Norge.

Tiltredelseserklæringen var imidlertid altfor tung å svelge for stortingsflertallet, som gjorde slutt på Christopher Hornsruds (1859-1960) regjeringstid etter bare tre uker:

<strong>MED SOLBRILLER:</strong> Einar Gerhardsen var nettopp blitt tvunget til å gå av som følge av mistillit etter Kings Bay-saken. Deretter fulgte en lang stortingsdebatt om Johns Lyngs og Høyres tiltredelseserklæring, som endte i regjeringen Lyngs avgang etter en knapp måned. Det åpnet veien for Gerhardsens fjerde regjeringen. Her er Ap-legenden iført solbriller for å beskytte seg mot sterkt lys som ble brukt fordi debatten ble overført i fjernsyn.
Foto: NTB / Scanpix
MED SOLBRILLER: Einar Gerhardsen var nettopp blitt tvunget til å gå av som følge av mistillit etter Kings Bay-saken. Deretter fulgte en lang stortingsdebatt om Johns Lyngs og Høyres tiltredelseserklæring, som endte i regjeringen Lyngs avgang etter en knapp måned. Det åpnet veien for Gerhardsens fjerde regjeringen. Her er Ap-legenden iført solbriller for å beskytte seg mot sterkt lys som ble brukt fordi debatten ble overført i fjernsyn. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Hornsrud-regjeringen ville, som eneste regjering så langt i norgeshistorien, erstatte det kapitalistiske systemet med et sosialistisk.

Den borgerlige opposisjonen fremmet øyeblikkelig mistillitsforslag, som ble vedtatt, og 15. februar var Hornsrud-regjeringen historie. Johan Mowinckel dannet etter dette en ren Venstre-regjering, som ble sittende i tre år.

Den andre regjeringen som har blitt felt av mistillitsvota i Stortinget, er Einar Gerhardsens Ap-regjering i 1963. 21 arbeidere døde i en eksplosjon i Kings Bay-gruva på Svalbard i 1962, og året etter kom Tønseth-kommisjonen med en rapport hvor de sikkerhetsmessige tiltak ved gruvene ble sterkt kritisert.

De borgerlige partiene fremmet mistillit mot regjeringen, som ble vedtatt med 76 mot 74 stemmer.

Ifølge en oversikt fra Stortingets utredningssekretariat, gjengitt av DN, har det siden 1945 vært framsatt mistillitsforslag eller forslag med en ordlyd regjeringen har tolket som mistillit 65 ganger. De fleste er blitt avvist i Stortingsbehandlingen. Bare to ganger har statsråder gått etter kraftig kritikk, men begge gangene har regjeringen blitt sittende.

​Kabinettspørsmålene:

I 1986 stilte statsminister Kåre Willoch (H) kabinettsspørsmål på økning av bensinavgiften. Den gang var det Fremskrittspartiet som sikret regjeringens flertall, og som vippet Willoch - som ledet en ren Høyre-regjering - ut av statsministerstolen.

Arbeiderpartiet var klare til å ta over makta, og Gro Harlem Brundtland ble statsminister.

Bondevik

I 2000 gikk statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), og hans sentrumsregjering, av i den såkalte gasskraftssaken, om endringer i forurensningsloven.

Flertallet i Arbeiderpartiet og hele Høyre gikk inn for at det skulle bygges gasskraftverk med teknologien som den gang fantes. Det samme gjorde Fremskrittspartiet, men med egne merknader.

Her ligger Frp's dypeste hemmeligheter

Bondevik ba om garantier for at opposisjonen ikke ville røre forurensningsloven i saken, men det fikk han ikke.

Derfor stilte han kabinettsspørsmål, men endte opp med å søke avskjed som følge av at regjeringens forslag til ny forurensningslov falt med 81 mot 71 stemmer.

Jaglands ultimatum

Bondevik selv hadde få år tidligere tatt over makte etter det som av mange ble kalt et «kabinettsspørsmål til folket». For under valgkampen i 1997 sa daværende statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) at en valgoppslutning på 36,9 prosent var nødvendig for at Arbeiderpartiet skulle danne regjering.

Resultatet endte på 35 prosent, og Jagland tok konsekvensene av «kabinettsspørsmålet til folket».

Kjell Magne Bondevik hadde som statsminister god erfaring med å stille kabinettsspørsmål, ifølge NTB.

Under debatten om revidert nasjonalbudsjett 19. juni 1998, stilte Bondevik kabinettsspørsmål for å få igjennom fire konkrete innstramminger i budsjettet.

Den gang ble regjeringen reddet da Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen konkluderte med at det var viktigere at regjeringen ble sittende enn det var å hindre en økning i CO₂-avgiften. En økning i CO₂-avgiften var ett av punktene Bondevik satte sin stilling inn på å få gjennomført.

Kabinettsspørsmål og mistillitsvotum

  • Kabinettsspørsmål er et pressmiddel en regjering kan bruke overfor Stortinget for å få en sak vedtatt.
  • Når en regjering eller et regjeringsmedlem truer med å forlate sin stilling om ikke det nødvendige flertall stemmer for, stiller de kabinettsspørsmål.
  • I Norge har kabinettsspørsmål blitt brukt en rekke ganger. Regjeringene Kåre Willoch i 1986 og Kjell Magne Bondevik i 2000 gikk av som følge av et kabinettsspørsmål som ikke fikk den nødvendige støtte.
  • Et mistillitsforslag kan rettes mot regjeringen samlet eller enkelte av dens medlemmer.
  • Det stilles ikke noe krav til begrunnelse for mistillitsforslaget. Politisk uenighet eller ønske om regjeringsskifte kan være grunnlag for mistillitsforslag. Andre ganger brukes mistillitsforslag som reaksjon på brudd på konstitusjonelle plikter, for eksempel regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget.
  • Dersom mistillitsforslaget får flertall i Stortinget, har regjeringen eller statsrådene vedtaket gjelder en rettslig plikt til å gå av.
  • I norsk parlamentarisk praksis har mistillitsforslag forekommet ofte, men bare få ganger er det blitt vedtatt. Blant de mest kjente er mindretallsregjeringen til Einar Gerhardsen som ble felt i 1963 etter Kings Bay-saken.
    ​Kilde: Store norske leksikon / NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer