(Dagbladet): En Arbeiderparti-regjering som ville avskaffe kapitalismen og en tragisk gruveulykke på Svalbard er blant sakene som har felt norske regjeringer via mistillitsvotum i Stortinget.
I dag kunne det indirekte ha skjedd igjen. Erna Solberg var tidlig ute med å varsle at hun ville stille kabinettsspørsmål dersom det ble flertall for mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp).
KrFs landsstyre varslet i går at de ikke har tillit til Listhaug, og det var ventet at det skulle bli deres stemme i Stortinget i dag som skulle avgjøre saken.
Tirsdag morgen kom imidlertid den overraskende beskjeden fra Sylvi Listhaug. Statsråden gikk selv ut og sa at hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt, og at hun derfor trekker seg som justisminister.
«En nervekrig»
Professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bjørn Erik Rasch, kaller situasjonen som har vært i Stortinget de siste dagene for uvanlig.
- Regjeringskriser er forskjellige, men mindretallsregjeringer - særlig de som ikke omfatter sentrum - er utsatt. Mistillit mot enkeltstatsråder kommer oftere opp som temaer, men da er det typisk at regjeringssjefen lar vedkommende gå før en blir møtt med mistillit i Stortinget, sier Rasch, for tida gjesteprofessor ved Senter for europeiske studier ved Sciences Po i Paris til Dagbladet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger