Gruvearbeidere berget i Sør-Afrika

Alle de 3200 gruvearbeiderne reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de 3200 gruvearbeiderne som har vært innesperret i en gullgruve i Sør-Afrika siden onsdag, var torsdag kveld reddet ut.

Redningsmannskapene hadde håp om at alle arbeiderne skulle være hentet ut innen lunsjtid torsdag, men redningsarbeidet tok lengre tid enn ventet på grunn av problemer med det elektriske utstyret.

Først torsdag kveld var alle arbeiderne hentet ut etter et intensivt redningsarbeid. Minst tre av gruvearbeiderne skal ha hatt behov for akutt behandling for dehydrering.

Vannrør løsnet

Gruvearbeiderne ble sittende fast 2.200 meter under bakken da det ble brudd i en strømkabel til heisen i gruven Elandsrand, opplyser talskvinne Ameila Soares i gruveselskapet Harmony Gold.

Kablene skal ha blitt ødelagt da en 15 meter lang bit av et vannrør løsnet.

Selskapet satte rett etter at ulykken skjedde ved 22-tiden onsdag kveld, opp en reserveheis for å frakte gruvearbeiderne opp fra gruven. Heisen tok i underkant av hundre arbeidere, og redningsaksjonen tok lang tid.


Sultne og redde

Sethiri Thibile var en av de første gruvearbeiderne som ble reddet ut av gruven.

- Jeg var sulten, det var vi alle. De fleste er redde. Det er flere kvinner blant arbeiderne, sa Thibile, mens han spiste en sandwich og helte i seg vannet han fikk etter han kom til overflaten.

JUBLET: Alle de 3 200 gruvearbeiderne som har vært innesperret i en gullgruve i Sør-Afrika siden onsdag, var torsdag kveld reddet ut. Gruvearbeiderne ble sperret inne da en bit av et vannrør ødela heisen. Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP/Scanpix
JUBLET: Alle de 3 200 gruvearbeiderne som har vært innesperret i en gullgruve i Sør-Afrika siden onsdag, var torsdag kveld reddet ut. Gruvearbeiderne ble sperret inne da en bit av et vannrør ødela heisen. Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP/Scanpix Vis mer

- Det var en veldig vond opplevelse. Det er varmt der nede, og det fantes ikke vann. Jeg er veldig sulten og tørst nå, og føler for å spise alt jeg kan se, sa en annen arbeider.

Gruvearbeiderne som ble reddet ut, ble møtt av engstelige familiemedlemmer, mange av dem misfornøyd med manglende informasjon fra gruveledelsen.

- Det er traumatisk ikke å vite hva som foregår, sier Sam Ramohanoe, som ventet på at kona Flora skulle bli reddet opp fra gruven.

- Vi døde nesten der nede. Jeg vil heller slutte i jobben enn å dø i en gruve, ropte en av arbeiderne til journalistene da han kom opp fra gruven.


- Forferdelig situasjon

Gruvearbeidernes fagforbund er svært bekymret for arbeidernes situasjon, og de mistenker at ulykken kan være forårsaket av at arbeidet i gruven pågår 24 timer i døgnet.

- På grunn av kontinuerlig arbeid er det ikke nok tid til å utføre nødvendige kontroller, sier fagforeningspresident Senzeni Zokwana.

Minister for mineraler og energi, Buyelwa Sonjica, sier hun nå vil sette i gang en kampanje for å fokusere på gruvesikkerhet.

Gruven Elandsrand ligger rundt 80 kilometer nordøst for Johannesburg Witwatersrand-bassenget, som har verdens største forekomster av gull.

Harmony Gold er det største gullgravingsselskapet i Sør-Afrika og den femte største gullprodusenten i verden.

Over 100 gruvearbeidere mistet livet i ulykker i Sør-Afrika i 2006.

(NTB)

LEDNINGEN RØYK: Alle de 3200 gruvearbeiderne som har vært innesperret i en gullgruve i Sør-Afrika siden onsdag, var torsdag kveld reddet ut.
GOD STEMNING: Gruvearbeiderne jublet etter at de ble reddet ut.
FIKK HJELP: Denne mannen måtte ha hjelp etter at han ble berget ut.