Gruvearbeiderne fortalt at redning vil ta tid

Innesperret 700 meter under bakken.

Gruvearbeidere sender ned en tube med forsyninger til kollegene som sitter isolert 700 meter under bakken i Nord-Chile. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/SCANPIX
Gruvearbeidere sender ned en tube med forsyninger til kollegene som sitter isolert 700 meter under bakken i Nord-Chile. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||De 33 chilenske gruvearbeiderne som sitter innesperret 700 meter under bakken, har nå fått den tunge beskjeden om at det vil ta måneder før de er ute.

- Vi kunne fortelle at de ikke vil bli reddet før nasjonaldagen 18. september, men at vi håper å få dem ut før jul, sa helseminister Jaime Manalich onsdag.

Han sa at mennene tok nyheten med fatning, men han advarte samtidig om at det kan komme perioder med depresjon og angst for dem etter den første gleden over å ha blitt oppdaget.

Sannheten om hvor lenge en redning kan ta, ble skjult fra gruvearbeiderne i de første dagene etter at de ble funnet i live, fordi redningsmannskapene fryktet at de ville miste håpet etter 17 dager isolert i den sammenraste gruva.

Fryktet sjokk De var redd for den psykologiske virkningen av å måtte tenke på at de skulle tilbringe enda mange måneder i den varme, mørke og fuktige gruva med kun et tynt rør som eneste forbindelse med omverdenen.

Men mange eksperter, blant dem tidligere astronauter, var uenige og mente det beste var å fortelle sannheten med en gang.

Det er lettere å forholde seg til et fast tidspunkt langt framme enn stadige endringer og brutte forhåpninger, og det ville ødelegge tilliten om sannheten ble holdt skjult og gruvearbeiderne etter hvert skjønte det selv, sa de.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer