Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gruvearbeiderne i Chile skal bli brillefine når de ser dagslys

Kan bli reddet ut i løpet av helga.

DEMPET BELYSNING: Alejandro Pino, sjef for den chilenske Security Association (ACHS), viser spesialsolbrillene som hver av de 33 gruvearbeiderne skal få når de kommer ut i dagslys. Foto: AFP
DEMPET BELYSNING: Alejandro Pino, sjef for den chilenske Security Association (ACHS), viser spesialsolbrillene som hver av de 33 gruvearbeiderne skal få når de kommer ut i dagslys. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De 33 gruvearbeiderne i San Jose-gruva i Chile har vært sperret inne nesten 700 meter under jordoverflaten i over to måneder. Det er lenger enn noen har vært innesperret i en gruve tidligere.

160 meter igjen I går opplyste sjefen for boreoperasjonene, Pedro Buttazzoni, til BBC at hans team bare er 160 meter fra å nå mennene. Han forklarer at de allerede har boret seg 464 meter ned i steingrunnen.

- Vi regner med å nå området der gruvearbeiderne er i løpet av tre-fire dager, sier Buttazzoni til BBC.

Ute i løpet av helga? Ifølge boresjefen diskuterer man nå om man må bekle tunnelen arbeiderne skal fraktes ut gjennom med metall, slik man i utgangspunktet har planlagt.

- Dersom man beslutter at dette er unødvendig, er det fullt mulig å få dem opp i løpet av helga, sier han.

Tidligere enn fryktet Hvis så skjer, kan alle involverte juble over at gruvearbeiderne er ute i det fri langt tidligere enn de første spådommene gikk ut på. Man fryktet lenge at de ikke ville kunne bli reddet ut før nærmere jul.

Det er forventet at man vil bruke rundt én time på å dra hver av de 33 ut gjennom den trange tunnelen.

Trener på «friheten» Ifølge leger har arbeiderne startet trening for å være forberedt på «reisen» gjennom boretunnelen. De får også råd fra PR-eksperter for hvordan de skal takle medieoppmerksomheten som vil møte dem straks de er reddet ut.

Det var 5. august i år at den chilenske gruven kollapset. Først 17 dager senere, da redningsmannskaper var i ferd med å gi opp, fikk man kontakt med gruvearbeiderne, som alle sammen var i live.

FRIHETEN NÆRMER SEG: En boremaskin fjerner stein og jordmasser over gruva der de 33 arbeiderne er innesperret. Foto: REUTERS
FRIHETEN NÆRMER SEG: En boremaskin fjerner stein og jordmasser over gruva der de 33 arbeiderne er innesperret. Foto: REUTERS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!