Gruveselskap utløser enormt snøskred: «Spørs om vi fortsatt har en arbeidsplass»

Ble større enn de hadde trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gruveselskapet Sibelco gjennomførte tirsdag et kontrollert snøskred på sitt anlegg for utvinning av nefelinsyenitt på Stjernøya i Alta.

Skredet viste seg imidlertid å bli større enn antatt.

- Det var gigantisk. Det er noe av det kuleste jeg har sett, sier industrimekaniker i Sibelco, Paul Kristensen til Dagbladet.

Se video av snøskredet øverst i saken!

Sammen med sine kolleger ble han i forkant av sprengningen evakuert på kaia 200 meter unna - i trygg avstand til skredet.

- Heftig Sibelco gjennomfører kontrollerte snøskred hvert år for egen sikkerhet.

- Først sjekker vi og vurderer å utløse det selv om faren er stor. Vi klargjør sprengladningen, og så evakueres alle og telles opp før det gis beskjed over radio om å sprenge.

- Det er en voldsom størrelse på sprengladningen for å unngå å skape større skredfare, forteller han.

Kollega Stian Isaksen sørget denne gang for å forevige det hele på film.

- Så lenge jeg har vært her har jeg aldri opplevd disse dimensjonene. Det var mye snø som falt. Jeg lå på ryggen og filmet for å prøve mobilkameraet mest mulig i ro. Det var ganske heftig, sier Isaksen til Dagbladet.

- Nesten litt kjipt da det var over - Skredfare er jo noe vi må leve med daglig her oppe, men det er likevel imponerende å se.

Isaksen bekrefter at de kontrollerte snøskredene er noe de ansatte gjerne vil få med seg:

- Det er artig å være her da. Jeg ville mer enn gjerne være på jobb denne dagen, forteller han, og understreker at sikkerheten tas på alvor når skredene utløses.

Til tross for anleggets åtte meter høye skredmur forårsaket tirsdagens skred litt skade, blant annet på et vannrør. Dette medførte produksjonsstans på 3-4 timer, ifølge Isaksen.

Paul Kristensen forteller at det spektakulære skredet sørget for en spesiell stemning blant de ansatte som så på fra kaia.

- Det gikk et utbrudd av glede. Det var nesten litt kjipt når det var over etter noen minutter.

- Men vi har også opplevd at skredet ikke går etter sprengning, noe som er rimelig skuffende. I år gikk det på første forsøk og med en gang, og gjorde at skredfaren nå er minimal, sier han.