FRASKRIVER SEG ANSVARET: Selskapet som eier ulykkesgruva i Tyrkia, avviser at brannen og de tragiske konsekvensene den fikk skyldes for dårlig sikkerhet i gruva. Over 300 mennesker omkom i ulykken. - Brannen var ikke knyttet til feil ved det elektriske anlegget, sa Akin Celik, sjef for gruva, på en pressekonferanse fredag. Foto: AP / NTB scanpix
FRASKRIVER SEG ANSVARET: Selskapet som eier ulykkesgruva i Tyrkia, avviser at brannen og de tragiske konsekvensene den fikk skyldes for dårlig sikkerhet i gruva. Over 300 mennesker omkom i ulykken. - Brannen var ikke knyttet til feil ved det elektriske anlegget, sa Akin Celik, sjef for gruva, på en pressekonferanse fredag. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Gruveselskapet avviser å ha forsømt sikkerheten i ulykkesgruva

Over 300 mennesker omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet som eier ulykkesgruva i Tyrkia, avviser at brannen og de tragiske konsekvensene den fikk skyldes for dårlig sikkerhet i gruva. Over 300 mennesker omkom i ulykken.

Årsaken til eksplosjonen og brannen i kullgruva i Soma er ennå ikke kjent. Det har vært spekulert i tyrkiske medier på om feil ved det elektriske anlegget kan ha vært årsak. Energiminister Taner Yildiz har også opplyst dette.

Det avviser likevel Soma Holding, selskapet som driver ulykkesgruva.

- Brannen var ikke knyttet til feil ved det elektriske anlegget, sa Akin Celik, sjef for gruva, på en pressekonferanse fredag.

- Men sterk varmeutvikling førte til at flere gruveganger kollapset, sa Celik videre. Samtidig avviste han at ulykken skyldes uaktsomhet eller forsømmelse fra selskapet.

302 døde Fredag opplyste energiminister Taner Yildiz at 302 mennesker trolig mistet livet i brannen. 284 døde er så langt hentet ut av gruva, mens 18 gruvearbeidere fortsatt er innesperret nede i gruvegangene. Om noen av dem fortsatt er i live, er uvisst men lite sannsynlig.

Redningsarbeidet har pågått for fullt siden den tragiske brannen startet tirsdag. Energiministeren opplyste fredag at det fortsatt brant nede i gruvegangene, men at brannen nå er i ferd med å ebbe ut.

485 gruvearbeidere ble reddet ut i live, og 122 av dem ligger fortsatt på sykehus med alvorlige brann- og røykskader. Ifølge selskapet som driver gruva, var det til sammen 787 arbeidere inne i gruva da brannen startet.

Gransker - Dette var en uvirkelig ulykke som skjedde på et sted der det har vært svært få ulykker de siste 30 årene, sa direktøren for Soma Holding, Alp Gürkan, på en pressekonferanse fredag. Han la til at selskapet alltid har tatt sikkerheten alvorlig.

- Dette var en gruve med gruvearbeidere på toppnivå, anerkjent som de mest pålitelige og velorganiserte, la han til.

Energiminister Yildiz understreker imidlertid at årsaksforholdet skal granskes.

- Dersom noen har forsømt sikkerheten ved gruva, vil de bli straffet, understreket han med tydelig henvisning til Soma Holding.

Tyrkere protesterer Ulykken er den verste i sitt slag i Tyrkia noensinne. Tusenvis av tyrkere har de siste dagene protestert mot myndighetene over den dårlige sikkerheten og de elendige arbeidsforholdene i landets gruver.

Blant annet var det kun ett tilfluktsrom i ulykkesgruva i Soma, ifølge redningsarbeidere. Her ble det funnet 14 døde gruvearbeidere.

En talsmann for regjeringspartiet AKP opplyser at gruva har blitt inspisert elleve ganger de siste fem årene, uten at det har blitt funnet noe kritikkverdig. Han avviser også at det finnes noen form for smutthull i det tyrkiske lovverket som regulerer landets gruveindustri.

Men mange tyrkere mener myndighetene må ta noe av skylden for at ulykken i Soma kunne skje, og fredag er det varslet streiker flere steder i landet i protest mot regjeringen.

Dårlig standard Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO er sikkerhetsstandarden for arbeidere i Tyrkia blant de dårligste i verden, og landet har Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall.

Sinnet etter gruveulykken er delvis blitt rettet mot statsminister Tayyip Erdogan, som fra før er under stort press etter en rekke større demonstrasjoner mot ham sist sommer, og en korrupsjonsskandale der medlemmer av familien hans er involvert.

Erdogan har selv båret ved til bålet ved å uttale at «slike ulykker skjer» og påpeke at det var flere alvorlige gruveulykker i Storbritannia på 1800-tallet.

(NTB/Dagbladet)

REDDET UT: Redningsmannskaper med en av gruvearbeiderne som overlevde ulykken - der over 300 mistet livet. Foto: AP / NTB scanpix
REDDET UT: Redningsmannskaper med en av gruvearbeiderne som overlevde ulykken - der over 300 mistet livet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer