Gry Larsen ble AUF-leder

Gry Larsen er blitt ny leder i AUF. Eva Kristin Hansen tapte kampvoteringa med bare tre stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skulle ønske det hadde vært større utslag i stemmegivningen, men vi visste at det ville bli jevnt løp mellom Eva og meg, sa Gry Larsen etter at kampvoteringen var over.

Det er første gang i AUFs 99 årige historie at en sittende leder ikke er blitt innstilt av en enstemmig valgkomité. Voteringen ble foretatt ved urnevalg og tok halvannen times tid. Fire delegater stemte blankt.

Ferdig med AUF

- Nå er jeg ferdig med AUF, sa avtroppende Eva Kristin Hansen som har ledet Arbeidernes Ungdomsfylking i to år. Men hun karakteriserte seg som et politisk menneske og vil ikke gi seg med politikk.

Gry Larsen syntes det var umulig å fastslå hva som gjorde utslaget i kampen mellom henne og Eva Kristin Hansen.

- Vi deler visjonene for AUF, sa hun.

Som utfordrer til Eva Kristin Hansen deltok hun - uventet for mange av delegatene - i debatten rundt valgene. Hun viste til at hun for to år siden trakk seg fra lederkampen.

- Jeg tok ansvaret sist. Derfor kan jeg ikke bære eneansvaret for denne situasjonen som er oppstått nå, sa hun til landsmøtedelegatene.

- Et AUF som brenner

Hun slo fast at det trengs et AUF som brenner mye mer for sakene enn organisasjonen har gjort i det siste. Dessuten trengs et AUF som stiller krav til Arbeiderpartiet om fornyelse.

Hun nevnte merkesaker som solidaritet, miljø, arbeid og utdannelse.

- AUF skal sette dagsorden i stedet for å kommentere aktuelle saker, sa hun.

Den nyvalgte lederen er fra Jevnaker, og har bodd en periode i Namibia. Hun er opptatt av AUF som organisasjon og lovet at alle distrikter og lag skal få føle at de har innflytelse på politikken.

- Eldgamle begge to

Eva Kristin Hansen var på sin side tydelig skuffet over tapet.

- Flere av dem som har kritisert meg, har ikke sagt noe til meg underveis. Det har vært skuffende å oppleve akkurat det, sa hun etter nederlaget.

Hun var også bekymret for hvordan den videre behandlingen av miljøsaken skal skje i AUF. Motstand mot gasskraft og mot Snøhvit-utbygging i nord har vist hennes miljøengasjement.

Debatten før valget var engasjert og følelsesladet, men støttespillerne til de to klarte ikke å beskrive de store forskjellene på de to kandidatene.

- For meg er de eldgamle begge to, sa 16 år gamle Mimir Kristiansson fra Stavanger da det ble snakk om et generasjonsskifte i lederskapet. Den nyvalgte lederen er 26 år og den avtroppende er to år eldre.

(NTB)

VINNEREN:</B> AUF-ungdommen har valgt ny leder.