Gry vant hårfint

Med en avstemning som får «Robinson»-finalen til å blekne, kunne Gry Larsen i natt feire at hun er den nye lederen av AUF. Tilbake sitter en slagen Eva Kristin Hansen, som tapte kampen med knappest mulig margin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en høydramatisk kampvotering på landsmøtet fredag kveld ble AUF-leder Eva Kristin Hansen kastet med 170 stemmer mot Gry Larsens 173. Fire av delegatene stemte blankt. En sittende leder har aldri tidligere blitt kastet i AUFs historie.

Personstrid

- Jeg er veldig glad. Å bli leder av AUF er noe jeg virkelig har ønsket, sier en lykkelig Gry Larsen til Dagbladet.

Etter en uforsonlig og bitter personstrid mellom henne og Eva Kristin Hansen innrømmer hun at det ikke er så lett å ta over Ap's ungdomsorganisasjon. Hansen ønsket gjenvalg, og Larsen tok opp kampen mot henne,samtidig som hun var Hansens egen nestleder. Noen store politiske forskjeller er det ikke mellom de to.

- Det er trist at det måtte gå så langt som til en kampvotering mellom Eva og meg. Nå vil jeg se framover, sier Larsen.

- Skal du feire?

- Jeg er nesten for utladd til å feire, men noe blir det nok.

Sterke følelser

Det var i går svært sterke følelser i sving både hos henne og Hansen etter en beinhard kamp mellom de to - med beskyldninger om brutte avtaler og bakvaskelser. Hansen og Larsen har knapt snakket sammen under landsmøtet, og striden har minnet mye om den som var i moderpartiet mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland. Mens det under valgtalene kunne virke som om Hansen hadde flertallet på sin side, vant Larsen etter en tre timer lang omstendelig valgprosess med urnevalg. Delegatene så til forveksling ut som «Robinson»-deltakere der de sto på rekke og rad for å legge sin lapp i urna. Larsen og Hansen tilbrakte den nervepirrende ventetida på hvert sitt bakrom.

- Det er klart det er surt å tape med bare tre stemmer, men jeg var forberedt på at det kunne skje. Nå er jeg mest lettet over at det har blitt en avklaring. Det har vært knalltøft, sier en tydelig skuffet Hansen til Dagbladet.

Nå forlater Hansen AUF.

Gry Larsen gikk til det uvanlige skrittet å holde valgtale for seg selv før valget fredag.

NY LEDER: Gry Larsen gikk til det helt uvanlige skrittet å holde valgtale for seg selv før gårsdagens avstemning, og vant med knappest mulig margin. Den nye AUF-lederen lover et mer synlig og utadrettet AUF. Dette bildet er tatt i sommer.