Gryende fornuft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Thorbjørn Jagland har tatt til orde for et nytt solidaritetsalternativ. I Dagsavisen lørdag skrev han at vi må slutte å skyte på sentralbanksjef Svein Gjedrem, for han gjør bare jobben sin. Derimot må partene i arbeidslivet og politikerne hjelpe Gjedrem, slik at han kan sette ned renta. Jagland etterlyste en fornuftsbasert politisk og økonomisk kultur, for det er ikke fornuftig at alle parter skylder på hverandre, slik de nå gjør.
  • Som kjent er fornuften en ensom ting. Det har Dusteforbundet for lengst slått fast. Men Jagland er faktisk i godt selskap. Plutselig reises kravet om samarbeid, moderasjon og solidaritet på nytt. Og det bare et par måneder etter et lønnsoppgjør som foregikk akkurat slik LO, NHO og andre aktører ønsket. Men så melder konsekvensene seg i form av at arbeidsplasser i eksportindustrien legges ned, fordi vi har priset oss ut av markedet. Det var nettopp det den utskjelte Gjedrem advarte mot før lønnsoppgjøret. Nå vil både NHO-direktør Finn Bergesen og LO-leder Gerd-Liv Valla gjenreise solidaritetsalternativet. De skal til og med ha hatt hemmelige møter om dette i sommer, kan VG fortelle. Statsminister Bondevik stiller opp hvis NHO sørger for å bremse lederlønningene.
  • Bergesens og Vallas snuoperasjon er en erkjennelse av at partene i årets lønnsoppgjør ikke klarte jobben sin. Den samlede lønnsveksten ble altfor høy. Så er det bare å håpe at ikke altfor mange arbeidsplasser forsvinner før noe kan gjøres godt igjen ved tariffrevisjonen om ett år. I mellomtida må regjeringen og Stortinget få til et statsbudsjett som ikke øker presset i økonomien ytterligere. Det kan bare skje ved en innstramming av pengebruken, og at regjeringen legger bort planene om skattelette til høytlønte. Avgiftslettelser til næringslivet må komme først. Vi mener fortsatt at et slik budsjett best kan bli vedtatt med Arbeiderpartiets hjelp. For ingen ting tyder på at Carl I. Hagen og Siv Jensen har latt seg påvirke av den gryende kollektive fornuften vi har sett i sommer.