Gryende optimisme for verdensøkonomien

Kraftig børsoppgang verden rundt.

OPPGANG: Mars ble den beste måneden på Wall Street på nærmere sju år, og april begynte med samme tendens. Seth Wenig/AP
OPPGANG: Mars ble den beste måneden på Wall Street på nærmere sju år, og april begynte med samme tendens. Seth Wenig/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kraftig børsoppgang rundt om i verden og rentekutt kan være signaler om at den globale økonomien er på bedringens vei.

Forventningene til at G20-toppmøtet ville komme fram til konkrete resultater, førte torsdag til oppgang på børsene i både USA, Asia og Europa.

Entusiasmen var stor hos investorene etter meldinger om at deltakerne på toppmøtet var blitt enige om å endre reguleringen av finansmarkedet, samt å øke bidragene til Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Det er en gryende optimisme, sier Richard Hunter, finansanalytiker ved Hargreaves Lansdown Stockbrokers i London.

G20-landene ble torsdag enige om å gi over 1.000 milliarder dollar til organisasjoner som IMF og Verdensbanken, kunngjorde britenes statsminister Gordon Brown da toppmøtet ble avsluttet torsdag.

Børsoppgang

Mars ble den beste måneden på Wall Street på nærmere sju år, og april begynte med samme tendens. Oppgangen spredte seg videre til Asia og Europa.

Nikkei-indeksen i Japan steg torsdag med 4,4 prosent. Også fra Australia, Singapore, Hongkong og Sør-Korea kom det meldinger om solid børsoppgang.

I London hadde FTSE 100-indeksen klatret 4,28 prosent da handelen stengte torsdag. I Paris steg CAC 40 5,37 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt i Tyskland steg hele 6,07 prosent.

Rentekutt

Fra Frankfurt kom samtidig meldingen om at den europeiske sentralbanken (ECB) kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent. Kuttet er det sjette siden oktober i fjor.

Renten senkes for å motvirke de økonomiske nedgangstidene. Men torsdagens kutt er likevel mindre enn mange analytikere hadde ventet, og enkelte er skuffet over at ECB ikke kuttet renten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent.

ECP-sjef Jean-Claude Trichet utelukker imidlertid ikke en ytterligere nedgang.

- Rentene er ennå ikke på sitt laveste nivå. Jeg utelukker ikke at vi kan gå enda lenger ned, sier Trichet.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer