Göteborg blir hoved-arrangør

Både Oslo og København skal arrangere OL-øvelser. Men Göteborg blir hovedsete for lekene om de felles-skandinaviske OL-fremstøtet ender i at Skandinavia får sommer-lekene i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et felles sommer-OL i Sverige, Danmark og Norge vil styrke skandinavia som region i europeisk sammenheng. Det er en av hovedgrunnene til at de tre landene vil søke om sommer-OL i 2012. OL-planene ble presentert på en pressekonferanse i Göteborg i formiddag, hvor blant annet Sveriges handelsminister Leif Pagrotsky var tilstede sammen med den politiske ledelsen i den svenske byen.

Samtalene om en felles OL-søknad har allerede pågått en stund mellom de fire byene. Göteborg er tiltenkt rollen som hovedsete for lekene, mens de andre byene skal arrangere noen av øvelsene. Hvilke byer som skal arrangere hva er ikke planlagt foreløpig.

Enorme utgifter

Skal Oslo være med, så må saken behandles politisk i Oslo bystyre. I tillegg må Oslo få statlig myndigheter med på ideen, ettersom Oslo alene ikke kan finansiere sin andel av lekene alene.

Utgiftene til et sommer-OL er formidable. Ved å spre lekene over tre land, vil kostnadene ved å bygge arenaer reduseres. I tillegg vil trekantregionen benytte anledningen til å markedsføre seg som en sterk økonomisk region internasjonalt. Aldri før har tre land søkt om et sommer-OL.

Ser skandinavia som ett

- Dersom ikke OL kan deles over flere land innenfor en region, kan kun de aller største byene i verden få arrangere slike leker i framtiden, sier Göran Johansson, øverste politiske leder i Göteborg.

Å dele store idrettsarrangement mellom land er blitt stadig vanligere. Fotball-EM i år ble arrangert i samarbeid mellom Nederland og Belgia. Fotball-VM i 2002 skal arrangeres sammen med Japan og Sør-Korea. Nylig er det også åpnet for at Nord-Korea kan få være med å arrangere mesterskapet.

- Det kommer ikke til å merkes at man passerer en landegrense om 10 år. Grenser bør nødvendigvis ikke å ha noe med land å gjøre, sier Pagrotsky.

Oppretter OL-kontor

Vi skal heller ikke glemme at OL handler om fred og vennskap mellom folk, sa handelsminister Pagrotsky på pressekonferansen i formiddag.

Kulturdepartementet, IOC-medlem Gerhard Heiberg og idrettspresident Kjell O. Kran er alle informert om planene. Skulle ikke OL tildeles skandinavia i 2012, er arrangørene innstilt på å søke om lekene også i 2016 og eventuelt i 2020.

Nærmere samtaler om utformingen av en OL-søknad vil starte opp om kort tid. Oslo kommune planlegger å opprette et eget sekretariat som skal håndtere fra norsk side.