Göteborgpolitiet innrømmer naivitet

Politimesteren i Göteborg erkjenner at politiets planlegging foran EU-toppmøtet var naiv. Samtidig gjennomførte hans menn, bevæpnet med automatvåpen, en razzia mot en skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den naive planleggingen gjelder til og med regjeringen, sa politimester Håkan Jaldung på en pressekonferanse lørdag kveld.

Politimesteren innkalte til pressekonferanse for å forklare hvorfor 500 politimenn omringet rundt 800 demonstranter på Järntorget i Göteborg

- På ettermiddagen fikk vi opplysninger om at anarkister planla vandalisme langs Linnégatan, på samme måten som på Avenyn fredag formiddag, forteller Jaldung.

I området rundt Linnégatan fant politiet lager av gatestein og slagvåpen, blant annet i containere.

Skytevåpen

- Dessuten trodde vi at det var en tysker med skytevåpen på torget, la Jaldung til.

Troen på at en bevæpnet tysker løper rundt i Göteborgs gater var også bakgrunnen for at politi, bevæpnet med automatvåpen, gjennomførte en razzia mot Schillerska-gymnasiet, hvor rundt hundre demonstranter var innkvartert. Det skal fortrinnsvis ha dreid seg om svensker, nordmenn og finner.

Anders Svensson, som er en av de ledende personene i Göteborg-aksjonen 2001, satt og sov på et kontor i skolen da politiet gikk til aksjon ved 23-tiden lørdag kveld. Han forteller hvordan han opplevde det hele:

- Plutselig ble jeg vekket av en person, bevæpnet med automatvåpen. Han slengte opp døren og skrek: Se vekk!

- Jeg fikk ikke lov til å ta på meg brillene, ta med mobiltelefonen eller røre på meg i det hele tatt. Siden fikk jeg ordre om å gå baklengs ut av kontoret. Jeg var livredd og tenkte: «skyter han meg om jeg ramler?». Det var veldig viktig for mannen at jeg ikke skulle se ansiktet hans, sier Svensson.

- Jeg ble ført ut på skolegården, og fikk ordre om å legge meg på magen, med hendene bak nakken og blikket mot asfalten. Alle som befant seg på skolen fikk samme behandling, sier Svensson til nyhetsbyrået TT.

Svensson fikk lov til å forlate skolen etter å ha identifisert seg som svensk statsborger. Ifølge Svensson måtte utlendingene bli liggende på den harde asfalten. 28 personer fra skolen ble pågrepet av politiet for utlendingskontroll, nasjonalitetene er ikke kjent. Politiet er særdeles tilbakeholdne med informasjon.

Opp i Riksdagen og Stortinget

Audun Lysbakken, som er nestleder i Sosialistisk Ungdom og stortingskandidat i Hordaland for SV, er kritisk til politiets opptreden og har fått parlamentarikeren Kalle Larsson til å ta saken opp i Riksdagen.

- Politiet har tydeligvis mistet oversikten og skiller ikke lenger mellom fredelige og voldelige demonstranter. På Järntorget ble det ikke kastet en eneste stein, likevel ble vi frarøvet grunnleggende rettigheter, skriver Lysbakken i en pressemelding.

Han opplyser videre at stortingsrepresentant Ågot Valle vil bringe saken opp i Stortinget, og i egenskap av nestleder i Nei til EU ta initiativ til en protest mot svenske myndigheter.

78 personer har måttet på sykehus på grunn av opptøyene i Göteborg, 16 av dem politimenn. Tilstanden til den 25 år gamle svensken, som ble skutt av politiet, var søndagsmorgen fortsatt kritisk.

NTB-TT