Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gu Kilai nekter ikke skyld for mord

Rettergangen mot Gu Kailai for mordet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood var over allerede første dag i Hefei i Kina. Hun motsa seg ikke tiltalen.

TILTALT: Advokat Gu Kailai, kona til den falne politiske stjerna Bo Xilai, føres inn i retten i Hefei. Sammen med sin medarbeider Zhang Xiaojun er hun tiltalt for gift-mord mot en britisk forretningsmann. Bildet er tatt fra kinesisk fjernsyn. Foto: AFP PHOTO / CCTV
TILTALT: Advokat Gu Kailai, kona til den falne politiske stjerna Bo Xilai, føres inn i retten i Hefei. Sammen med sin medarbeider Zhang Xiaojun er hun tiltalt for gift-mord mot en britisk forretningsmann. Bildet er tatt fra kinesisk fjernsyn. Foto: AFP PHOTO / CCTV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalen har kostet hennes ektemann, Bo Xilai, som var i ferd med å klatre til topps i Kinas Kommunistiske Parti (KKP), et brått og bratt politisk fall.

Gu Kailai tok ikke til motmæle mot tiltalen om å ha forgiftet Heywood i 2011, ifølge domstolen. Tidpunktet for når dommen faller, vil bli kunngjort seinere. Hun var tiltalt sammen med sin medarbeider Zhang Xiaojun. Det er ventet at Gu raskt vil bli funnet skyldig i drapet. Men hennes vilje til å samarbeide med etterforskerne bør tillegges vekt, het det fra aktoratet. De to tiltalte kan bli dømt til døden.

Forgiftet
Tang Yigang, en embetsmann fra domstolen, sa Gu var «i god form og mentalt stabil» under hele rettergangen, melder BBC. Ingen utenlandske journalister fikk komme inn i retten, men to britiske diplomater var til stede på grunn av Heywoods britiske statsborgerskap.

Påtalemakta hevdet av Gu tilrettela for Heywood å reise fra Beijing til Chongqing sammen med hennes medarbeider, Zhang.

- Da Heywood var beruset og kastet opp og ønsket å drikke vann tok hun gift, som var forberedt og som hun hadde bedt Zhang Xiaojun å bære med, og helte den inn i munnen på Heywood og drepte ham, sa Tang Yigan, ifølge AFP.

Gu Kailai hadde en statlig oppnevnt forsvarer som sa at hun «var ansvarlig» for Heywoods død, ifølge Tang.

Dekkoperasjon
Heywood skal ha drevet forretninger sammen med Gu, som er advokat. Han ble funnet død på et hotellrom i storbyen Chongqing i november 2011. Da ble dødsårsaken oppgitt som hjertesvikt.

Bo Xilai var partisjef i Chongqing på denne tida. Fire måneder seinere flyktet politisjefen Wang Lijun, som var en nær medarbeider av partisjefen, til USAs konsulat. Han fortalte om drapet og et storstilt opplegg for å skjule dette. Politisjefen måtte til slutt forlate konsulatet.

Oppsiktsvekkende
Politiet hevdet opprinnelig at Gu forgiftet Heywood på grunn av en krangel om en ulovlig finanstransaksjon, som hun ville ha hjelp fra ham til å gjennomføre. De tegnet et bilde av Gu som ei grådig kone, som brukte sin manns forbindelser til å berike seg.

Men da Gu ble tiltalt, pekte anklagen snarere mot et mer personlig motiv, ved å hevde at Heywood hadde truet Gus sønn, Bo Guagua. Dette kan være en formildende omstendighet som gjør at Gu kan unngå å bli henrettet.

Rettergangen er den mest oppsiktsvekkende i Kina etter oppgjøret med den såkalte «Firerbanden», som for over 30 år tilbake ble dømt for forbrytelser begått under Kulturrevolusjonen i årene 1966 til 1976. Maos enke, Jiang Qing, ble dømt til døden, en dom som seinere ble omgjort til livsvarig fengsel.

Forsmak?
Bo Xilai ble lenge ansett som en mulig kandidat til Politibyråets Stående Komité, et av de øverste politiske organene i Kina. I mars i år ble Bo avsatt som leder for Kommunistpartiet i Chongqing.

Skandalen rystet det politiske lederskapet i Kina, og i april mistet Bo plassen i politbyrået. Rettsoppgjøret med Gu og Zhang ses på som en opptakt til en mulig tiltale mot Bo, som sitter fengslet for å ha brutt Kommunistpartiets disiplinære regler.

Fire kinesiske politimenn må i retten denne uka for å ha forsøkt å skjule drapet på Heywood. De fire prøvde å beskytte Bos kone fra å bli rettsforfulgt for sitt ansvar, melder det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

(Dagbladet - NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media