Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guantanamo-fange leder gisselaksjon

En tidligere Guantanamo-fange er leder for en gruppe kidnappere som truer med å likvidere to kinesiske ingeniører i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdullah Mehsud ble løslatt fra den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba sammen med 25 andre fanger i mars og sendt tilbake til Kabul.

- De er ikke lenger noen trussel mot USA, sa en talsmann for Pentagon like før Abdullah og hans medfanger ble satt fri.

Kidnappingen av de to kineserne har skjedd nær byen Wana på den pakistanske siden av grensen mot Afghanistan, der hundrevis av mennesker er blitt drept i kamper mellom pakistanske sikkerhetsstyrker og lokale og utenlandske grupper med tilknytning til al-Qaida det siste halvåret.

Mandag truet kidnapperne med å likvidere en av kineserne, dersom pakistanske myndigheter ikke går med på å løslate to usbekiske al-Qaida-medlemmer som sitter fengslet i Sør-Waziristan nær den afghanske grensen.

Omringet

Abdullah har også krevd at de fire kidnapperne og de to gislene blir flyttet slik at de kan slutte seg til ham i en landsby i nærheten av bygningen der de nå oppholder seg. Bygningen er omringet av pakistanske sikkerhetsstyrker.

- De har utsatt fristen (for å drepe et av gislene) med fire timer, sa en pakistansk tjenestemann mandag.

- De har sprengstoff festet på kroppen og har også granater, sa han.

To av de fire gjerningsmennene som står bak selve bortføringen, skal være pakistanere, og de to andre skal komme fra et arabisk land.

- Det kan se ut som de har lært av taktikken som blir brukt i Irak, sa Pakistans innenriksminister Aftab Ahmed Khan Sherpao mandag.

Lovløst område

Sør-Waziristan har i årevis vært et lovløst område, preget av bortføringer og stammemotsetninger. Men de to kineserne er de første utlendingene som blir bortført i Pakistan siden den amerikanske journalisten Daniel Pearl ble kidnappet og halshogd i Karachi for to år siden.

De to kineserne arbeidet for et kinesisk firma som var engasjert i byggingen av en demning i Pakistan.

Abdullah sa i en samtale med journalister søndag at de bortførte kineserne ikke vil være i sikkerhet før de blir overført i hans varetekt.

Den løslatte Guantanamo-fangen er rundt 27 år og rettet nådeløse anklager mot USA etter at han ble satt fri i mars.

- Behandlingen vi fikk (i Guantanamo) var så dårlig at jeg ikke kan finne ord for det, sa han. - Den psykologiske torturen var verre enn den fysiske.

- De (amerikanerne) hadde ingen respekt for kulturen og religionen vår. Hvis vi ikke fulgte ordre, banket de oss opp, sa han.

(®NTB)

TRUER: Stammelederen Abdullah Mehsud snakket med mediene i helgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media