Guantanamo-fange må sone ni måneder

Første Guantanamo fange dømt av amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Et amerikansk militærtribunal har dømt den australske Guantanamo-fangen David Hicks til sju års fengsel for å ha støttet terrorisme. Men Hicks trenger bare å sone ni måneder.

Australieren er den første av de mange hundre fangene i Guantanamo-leiren som er dømt.

Militærtribunalets dommer aksepterte fredag avtalen som Hicks har inngått med påtalemyndigheten om redusert straff i bytte mot at australieren erklærer seg skyldig i tiltalepunktet om «støtte til terrorisme».

Hicks får dermed en dom sju år, i tillegg til de fem årene han allerede har tilbrakt i fangeleiren Guantanamo. Men alt over ni måneder av dommen gjøres betinget, fastslo dommeren.

Dommen skal sones i Australia.

Den 31 år gamle tidligere kenguruflåeren sto tiltalt for å ha deltatt på treningsleirer for al-Qaida i Afghanistan, der han ble tatt til fange under USAs invasjon i 2001.

Hicks var blant de første som ble brakt til den omstridte fangeleiren på Guantanamo-basen i januar 2002, og har siden ventet på å bli stilt for retten.

Hicks sa seg fredag også villig til å trekke tilbake anklagene om at han ble torturert som Guantanamo-fange.

Men en annen fange fra Guantanamo, Abdel Rahim al-Nachiri, som blant annet har tilstått å stå bak angrepet på det amerikanske marinefartøyet USS «Cole», sier at hans tilståelse kom etter tortur og press fra de amerikanske fangevokterne. Det går fram av en rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet som ble offentliggjort fredag.

(NTB)