Guantanamo-fangene får anke

Høyesterett med kjennelse mot Bush-administrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikansk høyesterett bestemte i dag at de terrormistenkte fangene på Guantanamo Bay har rett til å prøve fengslingen sin for en sivil domstol.

Dette er det tredje nederlaget Bush-administrasjonen lider i høyesterett, over behandlingen av fangene som blir holdt på ubestemt tid og uten dom den amerikanske militærbasen på Cuba. Avgjørelsen ble vedtatt med fem mot fire stemmer.

- Lovene og konstitusjonen er lagd for å overleve og holdes i kraft i ekstraordinære tider, sier Anthony Kennedy på veiene av retten.

Rundt 270 menn er ifølge AP fortsatt holdt fanget på øyfengselet, klassifisert som «fiendtlige stridende».  Fangene holdes  fordi de mistenkes for terrorisme eller bånd til al-Qaida og Taliban. Noen av dem har vært der i seks år.

Høyesterett har også to ganger tidligere kommet fram til at de terrormistenkte har rett til å prøve sakene sine for en sivil rett. Begge gangene har imidlertid Bush-administrasjonen og kongressen, da kontrollert av Republikanerne, endret loven for å holde fangene unna den sivile domstolen.

Det var ikke umiddelbart klart om denne kjennelsen vil føre til en rask høring for fangene.

OMSTRIDT:  En soldat lukker døren til det omstridte militærfengselet på Guantanamo Bay. Arkivfoto: REUTERS/Mark Wilson
OMSTRIDT: En soldat lukker døren til det omstridte militærfengselet på Guantanamo Bay. Arkivfoto: REUTERS/Mark Wilson Vis mer