Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guantanamo-fanger forteller

Frigitte Guantanamo-fanger forteller for første gang om livet i fangecellene på 2,5 x 2 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32 afghanere og tre pakistanere er så langt sluppet løs fra amerikanernes fangeleir i militærbasen på Guantanamo Bay på Cuba. Flere av de løslatte forteller at det var usikkerheten om hva som kom til å skje med dem og forvaringen i bittesmå fengselsceller som forårsaket de i alt 28 sjølmordsforsøkene som er meldt fra fangeleiren det siste halvannet året.

Oppbevart i gitter

I de første månedene av oppholdet ble fangene fra Afghanistan-krigen oppbevart i celler som ikke var større enn 2,5 x 2 meter. Cellene minte mest av alt om gitter, med tretak og vegger av kun piggtrådnetting.

- Vi sov, ba og gikk på toalettet på det samme lille området, forteller den tidligere talibankrigeren Suleiman Shah til New York Times. Hver mann fikk to tepper og en bønnematte, mens han sov og spiste på bakken. Mange fikk beskjed om at her kom de til å måtte sitte resten av livet.

Bare en gang i uka fikk fangene lov til å ta en dusj. Da fikk de dusje i ett minutt.

- Etter fire og halv måned protesterte folk på forholdene ved å slutte å spise, sier Shah. Etter det ble dusjtida utvidet til fem minutter, i tillegg til at fangene fikk strekke på beina i ti minutter i uka inne et bur på ti meters lengde.

Ikke torturert

Ingen av de tidligere fangene som har uttalt seg sier at de ble utsatt for direkte fysiske overgrep under fangenskapet. Men den psykiske påkjenningen ble uutholdelig for flere:

- Det er imot islam å ta livet av seg, men det var svært vanskelig å leve under de forholdene. De behandlet meg som skyldig, til tross for at jeg var uskyldig, sier Shah Muhammed tilbake i sitt hjem i Pakistan. 20-åringen forsøkte å begå sjølmord fire ganger i leiren. Han ble tatt til fange i det nordlige Afghanistan i november 2001, og ble sendt til Guantanamo i januar året etter.

Brudd på Genevekonvensjonen?

Rundt 680 tilfangetagne fra krigen mot Taliban sitter i Guantanamo-leiren. Fangene kommer fra mer enn 40 land, tre av fangene er under 16 år. Da bildene av fra Guantanamo ble sendt ut til verden, utløste dette en storm av protester. Fangene var blindet med svarte masker foran øynene og gjort døve med tette øreklokker. I oransje fangedrakter lå fangene på kne foran sine voktere. Mange hevdet at dette var brudd på Genevekonvensjonens bestemmelser om behandling av krigsfanger.

Men USAs administrasjon har definert seg vekk fra hele problemstillingen. Forsvarsminister Donald Rumsfeld svarte på kritikken med å si at fangene i fengselet ikke var krigsfanger, men «ulovlige stridende».

FIRE SJØLMORDSFORSØK: </B>Shah Muhammad ble løslatt uten videre straffeforfølgelse i mai. Nå forteller han om den psykiske terroren på Guantanamo Bay.
SMÅ BUR: </B>Terry Hicks, faren til den australske talibansoldaten David Hick, demonstrerer for verden hvordan sønnen og de andre fangene blir holdt fanget.