Guantanamo-fanger kan bli stilt for retten

Høyesterett i USA snur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Amerikansk høyesterett avviser argumentene fra Bush-administrasjonen, og avgjorde i dag at de på nytt skal vurdere om fangene på Guantanamo Bay kan stilles for føderale domstoler, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Avgjørelsen vekker oppsikt. Senest i april avviste høyesterett de samme ankene fra fangene. Nå har de gjort det klart at de vil gjennomgå to ankesaker og ta en avgjørelse når retten trer sammen i oktober.

I kjernen av striden står en antiterrorlov som Bush fikk gjennom i Kongressen i fjor. Loven fratar utenlandske terrormistenkte på Guantanamo muligheten til å bli prøvd for en føderal domstol. Ifølge loven skulle fangene kun stilles for en militærdomstol.

Dagens avgjørelse var et tilbakeslag for Bush-administrasjonen som har oppfordret høyestrett til å avslå ankene.

Det er omkring 375 terrormistenkte som nå holdes fanget på Guantanamo. Nesten alle har sitter der i flere år uten å bli tiltalt for noen kriminell handling.

Nå, fem år etter USA lanserte krigen mot terror, har selv noen av administrasjonens nærmeste allierte kritisert behandlingen av Guantanamo-fangene.

Amerikansk høyesterett ga i dag ingen begrunnelse for at de snudde i saken. Etter avgjørelsen i april har flere av advokatene til de som sitter på Guantanamo bedt høyesterettsdommerne om å ombestemme seg.

En av advokatene, Sabin Willet, sier til BBC at han er optimistisk etter dagens uventede kunngjøring.

OVERRASKENDE VENDING: Dagens avgjørelse fra amerikansk høyesterett er overraskende. Det er ikke kommet noen begrunnelse for hvorfor retten nå åpner for at Guantanamo-fanger kan bli stilt for en føderal domstol. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/SCANPIX
OVERRASKENDE VENDING: Dagens avgjørelse fra amerikansk høyesterett er overraskende. Det er ikke kommet noen begrunnelse for hvorfor retten nå åpner for at Guantanamo-fanger kan bli stilt for en føderal domstol. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/SCANPIX Vis mer

- Nå som de er inne i det sjette året i fangenskap, er det eneste spørsmålet om disse mennene vil være mentalt friske når sakene deres endelig kommer for retten, sier advokaten til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer