Guantanamo-fanger kan bli stilt for retten

Høyesterett i USA snur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikansk høyesterett avviser argumentene fra Bush-administrasjonen, og avgjorde i dag at de på nytt skal vurdere om fangene på Guantanamo Bay kan stilles for føderale domstoler, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Avgjørelsen vekker oppsikt. Senest i april avviste høyesterett de samme ankene fra fangene. Nå har de gjort det klart at de vil gjennomgå to ankesaker og ta en avgjørelse når retten trer sammen i oktober.

I kjernen av striden står en antiterrorlov som Bush fikk gjennom i Kongressen i fjor. Loven fratar utenlandske terrormistenkte på Guantanamo muligheten til å bli prøvd for en føderal domstol. Ifølge loven skulle fangene kun stilles for en militærdomstol.

Dagens avgjørelse var et tilbakeslag for Bush-administrasjonen som har oppfordret høyestrett til å avslå ankene.

Det er omkring 375 terrormistenkte som nå holdes fanget på Guantanamo. Nesten alle har sitter der i flere år uten å bli tiltalt for noen kriminell handling.

Nå, fem år etter USA lanserte krigen mot terror, har selv noen av administrasjonens nærmeste allierte kritisert behandlingen av Guantanamo-fangene.

Amerikansk høyesterett ga i dag ingen begrunnelse for at de snudde i saken. Etter avgjørelsen i april har flere av advokatene til de som sitter på Guantanamo bedt høyesterettsdommerne om å ombestemme seg.

En av advokatene, Sabin Willet, sier til BBC at han er optimistisk etter dagens uventede kunngjøring.

OVERRASKENDE VENDING: Dagens avgjørelse fra amerikansk høyesterett er overraskende. Det er ikke kommet noen begrunnelse for hvorfor retten nå åpner for at Guantanamo-fanger kan bli stilt for en føderal domstol. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/SCANPIX
OVERRASKENDE VENDING: Dagens avgjørelse fra amerikansk høyesterett er overraskende. Det er ikke kommet noen begrunnelse for hvorfor retten nå åpner for at Guantanamo-fanger kan bli stilt for en føderal domstol. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/SCANPIX Vis mer

- Nå som de er inne i det sjette året i fangenskap, er det eneste spørsmålet om disse mennene vil være mentalt friske når sakene deres endelig kommer for retten, sier advokaten til BBC.