SENDES TIL NORGE: Norge må regne med å bli bedt om å ta i mot fanger fra Guantanamo, når leiren legges ned. Her føres en fange til avhør ved Camp X-ray i 2002. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/Scanpix
SENDES TIL NORGE: Norge må regne med å bli bedt om å ta i mot fanger fra Guantanamo, når leiren legges ned. Her føres en fange til avhør ved Camp X-ray i 2002. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/ScanpixVis mer

Guantanamo-fanger kan havne i Norge

Norge må regne med en henvendelse fra EU i løpet av kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge må trolig regne med en henvendelse fra EU i løpet av kort tid om å ta imot fanger fra Guantanamo-fengslet.

Det anerkjente tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver at EU har gått med på å ta imot 60 fanger, og at Norge vil bli bedt om å trå hjelpende til.

Barack Obama kunngjorde tidligere denne uken at fengslet på marinebasen på Cuba skal legges ned i løpet av ett år. USA ønsker imidlertid ikke å ta seg av alle fangene selv.

Flere EU-land er skeptiske til å ta imot fanger fra Guantanamo, noe som kan være en av grunnene til at Norge trolig blir spurt.

- Ikke fått henvendelse

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen (Ap), sier at Norge støttet stengningen av fangeleiren.

- Men vi har ikke fått noen henvendelse fra EU eller USA om dette. Derfor er det vanskelig å kommentere dette nærmere nå, sier Johansen til Aftenposten.

Han forteller videre at Norge ikke vil ta stilling til spørsmålet når en eventuell henvendelse kommer.

Partikollega og leder av Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, gå derimot ett skritt lenger.

- Dersom EU ønsker å dele på byrdene, er det naturlig at Norge også tar sin del av ansvaret, sier Akselsen til VG.

- Avhengig av sikring

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, mener at spørsmålet er avhengig av sikringsmuligheter.

- Jeg vil ikke utelukke noe. Mange av disse har begått kriminelle handlinger og vi har allerede dårlig fengsels- og sikringskapasitet, sier Jensen.

Erna Solberg, leder i Høyre, vil se hver fange for seg, skulle Norge få en henvendelse fra EU.

- Det kan være personer som fyller kravene til å få status som flyktning, men det er ikke aktuelt dersom de har tilknytning til internasjonale terrornettverk, sier Solberg, som mener USA selv må ta hånd om slike fanger.

Guantanamo-fangene vil bli et sentralt spørsmål når EUs utenriksministre møtes i Brussel mandag.

(NTB)

LEGGES NED: Her signerer president Barack Obama den formelle orderen om å legge ned fangeleiren på Guantanamo. Foto: AFP/Saul LOEB/SCANPIX
LEGGES NED: Her signerer president Barack Obama den formelle orderen om å legge ned fangeleiren på Guantanamo. Foto: AFP/Saul LOEB/SCANPIX Vis mer