Guantanamo-fanger løslatt i Europa

Stemples som «farlige mordere» i USA - blir løslatt i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden 11.september har USA utlevert mange av Guantanamo-fangene til deres hjemland. Men i disse landene har ikke fangene blitt fulgt opp på den måten USA skal ha ønsket.


Nå ser det ut som at de fleste av de utleverte fangene kan ha blitt satt fri, selv om planen var at de fortsatt skulle anholdes.

Ifølge nyhetsbyrået <a href="http://news.yahoo.com/s/ap/20061216/ap_on_re_la_am_ca/after_guantanamo_3">AP</a> har Pentagon har stemplet fangene som «de farligste, best trente, ondskapsfulle mordere som går på denne kloden». Men undersøkelser gjort av AP viser at de 245 løslatte fangene de har sporet opp, ikke har blitt behandlet som livsfarlige i landet de har kommet til:

205 av fangene ble løslatt uten å bli siktet videre i hjemlandet, eller ble renvasket for anklagene som gjorde at de ble holdt på Guantanamo.

Mer enn 400 fanger holdes fremdeles på Guantanamo uten formell siktelse.

- Politisk farse

Til sammen er over 360 fanger løslatt fra Guantanamo siden fengselet åpnet i januar 2002. Mangelen på en sentral database, og dårlig oppfølging fra USA etter at fangene har blitt løslatt, gjør at det er vanskelig å finne fram til hvor de er og hva som har skjedd med dem.

Men det er klart at både land i Midtøsten, Europa og Sør-Asia har løslatt Guantanamo-fanger. Blant annet har alle de 83 afghanske fangene som ble sendt hjem, blitt løslatt. Men også fanger som ble sendt tilbake for å fortsatt holdes fengslet i blant annet Storbritannia, Bahrain og Danmark, har blitt løslatt etter få timer.

LØSLATT: En afghansk Guantanamo-fange er klar til å sendes hjem. Alle tidligere afghanske fanger på Guantanamo har blitt løslatt når de har returnert til Afghanistan. Foto: AP/Scanpix
LØSLATT: En afghansk Guantanamo-fange er klar til å sendes hjem. Alle tidligere afghanske fanger på Guantanamo har blitt løslatt når de har returnert til Afghanistan. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Spørsmålet er da hvem som tar feil om fangene - USA eller landene som løslater dem. Den britisk-amerikanske advokaten Clive Stafford Smith, som representerer flere av fangene, sier til AP at dette beviser at flere fangene er uskyldige. Han mener også at den fortsatte fengslingen er en del av en «politisk motivert farse».

- Bush-administrasjonen vil ha muligheten til å si at dette er farlige terrorister, selv om det ikke finnes beviser mot mange av dem, sier han.

Dirigerer ikke andre land

Pentagon insisterer på at selv om fangene har blitt løslatt i andre land, betyr ikke dette at de ikke er farlige.

- De var med i Taliban, al-Quaida eller andre fiendtlige styrker, uttaler Pentagon-talsmann Jeffrey Gordon.

Et militært panel evaluerer fangene på Guantanamo hvert år, og da bestemmes det om den enkelte fortsatt skal anholdes, løslates eller utleveres til hjemlandet. Amerikanske myndigheter har tidligere anslått at flere av fangene kommer til å være på Guantanamo til de dør.

Dette året har 149 fanger gjennomgått denne vurderingen, der det ble bestemt at 43 personer skulle utleveres. Men USA mente at ingen av dem burde løslates i hjemlandet.

- Vi spør ikke land om å holde dem fengslet for oss, uttaler en anonym representant for utenriksdepartementet, som påstår at om lag 15 av de tidligere fangene som har blitt løslatt i hjemlandene, har returnert til kamp for terroristgrupper.

Guantanamo-fanger løslatt i Europa

- Det er risikoen ved å utlevere folk fra Guantanamo. Det er ikke feilfritt, innrømmer hun.

INGEN BEVISER: USA prøver å stemple uskyldige som terrorister, mener advokat Clive Stafford Smith.