Guantanamo-fanger tvangsfores med maske

- Skjer på en menneskelig og etisk måte, sier Pentagon-talskvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


To ganger daglig blir sultestreikende Guantanamo-fanger bundet fast, påført masker og tvangsmatet gjennom nesa.

Den amerikanske foreningen for borgerrettigheter (ACLU) har skrevet et protestbrev til den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates der det blir påpekt at tvangsmatingen er både er ulovlig og umenneskelig.

Direktør for ACLUs menneskerettsprogram, Jamil Dawkar, skriver i brevet at om lag 30 sultestreikende fanger på den amerikanske Guantanamo-basen daglig blir tvangsmatet.

- Tvangsmating er generelt regnet for å være en grusom, umenneskelig og nedverdigende måte å behandle fanger på, skriver Dawkar i brevet til Robert Gates.

Får proteinvæske

Advokater som representerer mange av de sultestreikende fangene forteller at tvangsmatingen foregår to ganger om dagen.

Da blir fangene bundet fast til en stol, påført en maske og deretter matet med en proteinrik væske gjennom rør i nesa. Advokatene hevder at denne praksisen er for tortur å regne.

Jamil Dawkar ber Gates om å beordre sjefen for fangeleiren til å stanse tvangsmatingen.

- Fanger som er i stand til å vurdere konsekvensene av en sultestreik på en rasjonell måte og er klar over konsekvensene knyttet til ikke å ta til seg mat, bør ikke bli utsatt for tvangsmating, fastslår Dawkar.


Fem døde

Dawkar legger til at det er flere helserisikoer knyttet til tvangsmatingen.

- Fangene risikerer omfattende infeksjoner, lungebetennelse og i verste fall lungekollaps, påpeker Dawkar og minner samtidig om at fem fanger ved basen har dødd i fangenskap.

Talskvinne for Pentagon, Cynthia Smith, opplyser at 25 av de 34 sultestreikende fangene blir tvangsmatet. Hun forsvarer i samme åndedrag tvangsmatingen.

- Som alltid gjør vårt helsepersonell en utmerket jobb med alle innsatte ved Guantanamo. Helsetilstanden til de sultestreikende blir nøye overvåket, påstår Smith.

Smith påpeker at det i gjennomsnitt er én helsearbeider for hver andre innsatte i fangeleiren, og at dette er en langt bedre bemanning enn hva vanlige amerikanske fengsler kan skilte med.


-Menneskelig og etisk

- Den gode bemanningen er et bevis på at vi er opptatt av sikker og menneskelig behandling av de innsatte, og at alt blir utført på en lovlig, etisk og oversiktlig måte, mener Smith.

Påtroppende president Barack Obama har tatt avstand fra tortur og signalisert at han ønsker å stenge fangeleiren på Guantanamo.

Robert Gates, som beholder posten som forsvarsminister også under Obama, startet i forrige måned planleggingen av hvordan fangeleiren skal avvikles. (NTB-AFP).