Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guantanamo-stengningen kan bli utsatt

Obamas valgløfte kan gå i vasken.

GUANTANAMO: Stengingen av det omstridte militærfengslet kan bli utsatt. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/Scanpix
GUANTANAMO: Stengingen av det omstridte militærfengslet kan bli utsatt. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det kan være umulig å stenge det omstridte militærfengslet Guantanamo Bay innen januar, slik USAs president Barack Obama har lovet. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press' (AP) kilder i Det hvite hus er det vanskeligheter med å gå igjennom fangenes sakspapirer, samt gjennomføringen av vanskelige juridiske og logistiske prosesser kan bety at januar-fristen blir vanskelig å holde.

Ifølge dem er Obama ennå fast bestemt på å gå gjennomført stengningen til fristen.

Tortur
Det omstridte militærfengslet ble opprettet av USAs tidligere president, George W. Bush, etter terrorangrepet mot landet 11. september i 2001. Folk med mistenkte bånd med terrororganisasjoner som al-Quaida og Taliban ble pågrepet og sendt til fengslet på Cuba. De siste åra har fengslet vært svært kritisert for å bruke utradisjonelle etterforskningsteknikker. Det har for eksempel kommet fram at de har brukt tortur.

Det holdes fremdeles 225 personer fengslet der, ifølge AP.

SKAL UT: Fangene på Guantanamo skal gå fri eller flyttes. Foto:AP Photo/Scanpix
SKAL UT: Fangene på Guantanamo skal gå fri eller flyttes. Foto:AP Photo/Scanpix Vis mer

Store utfordringer
Obama har hatt stengningen av fengslet på Cuba som en av sine fanesaker, fordi det ifølge han er avgjørende for å få bort tortur som etterforskningsteknikk og avhørmetode.

Nå er det bare fire måneder til fristen Obama satte for stengningen, men fremdeles står flere spørsmål ubesvart. Blant annet må det komme på plass nye regler for militærrettsaker, i tillegg til at man må finne et sted for et nytt militærfengsel der man kan holde fangene som ikke skal slippes fri. Det er heller ikke enkelt å sette fangene fri, fordi man er nødt til å finne ut hvor man kan sende dem. 14 frigitte fanger er sendt til andre land utenfor USA.

Helt siden arbeidet gikk i gang, har myndighetene i USA gått gjennom sakspapirene for å finne ut hvem som bør sendes til kriminalretten, hvem som bør sendes til militærretten og hvem som bør slippes løs. En tredje gruppe er mer trøblete; de er sett på som så farlige at de ikke kan bli sluppet fri - samtidig som at de heller ikke kan prøves for retten, fordi bevisene mot dem allerede er svertet.

VANSKELIG FRIST: President Barack Obama kan skuffe. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Scanpix
VANSKELIG FRIST: President Barack Obama kan skuffe. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Scanpix Vis mer

En av de hovedutfordringene med Guantanamo Bay er at Bush-administrasjonen ikke sørget for at det ble innhentet og lagt fram nok informasjon og beviser mot hver enkelt fange. Ifølge APs kilder tok det lengre tid enn forventet å lage en database over dette, fordi man måtte gå gjennom en rekke etterretningsbyråer. Databasen er nå fullført, og tiltalemyndighetene kan snart gå i gang med arbeidet mot fangene.

Regjeringa må snart bestemme hvor fangene skal flyttes. I amerikanske fengsel i USA sitter det allerede 216 mennesker dømt som internasjonale terrorister.

TERRORIST? Siden 11. september 2001 har flere hundre personer blitt arrestert mistenkt for å ha bånd med en av terrororganisasjonene. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/Scanpix
TERRORIST? Siden 11. september 2001 har flere hundre personer blitt arrestert mistenkt for å ha bånd med en av terrororganisasjonene. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling