Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Guantanamo-svensken» pågrepet i Pakistan med svensk kvinne og barn

- En ting er sikkert, dette er terrorister, sier politisjef i Pakistan.

PÅGREPET IGJEN: Mehdi Ghezali holdt en pressekonferanse etter at han ble løslatt i 2004. Nå er han pågrepet igjen. Foto: Roger Vikstrøm/Expressen
PÅGREPET IGJEN: Mehdi Ghezali holdt en pressekonferanse etter at han ble løslatt i 2004. Nå er han pågrepet igjen. Foto: Roger Vikstrøm/Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Mehdi Ghezali (30) er født i Stockholm, bosatt i Örebro og tidligere omtalt som «Cuba-svensken», «Guantanamo-svensken» og «Den svenske talibanen».

I 2001 ble han arrestert i Pakistan, mistenkt for terrorisme, beskyldt for å være al-Qaida-kriger og sendt til Guantanamo-fangeleiren på Cuba.

I 2004 ble han løslatt, uten at han noen gang var gjennom noen form for rettssak.

bekrefter en rekke svenske medier at Ghezali, og en svensk kvinne og et svensk barn, ble pågrepet i Pakistan 28. august i år, sammen med sju tyrkere, en russer og en iraner. Også nyhetsbyrået AP bekrefter pågripelsen.

Svensk UD bekrefter overfor Dagens Nyheter at deres ambassade i Islamabad har fått opplysninger om at tre svensker er pågrepne.

Tatt på vei mot grenseområde

De tolv personene ble pågrepet i byen Dera Ghazi Khan. De skal ha kommet seg ulovlig inn i Pakistan fra Iran, og de var ifølge pakistanske myndigheter på vei til grenseområdene mot Afghanistan. Gruppa skal ha passert flere sikkerhetssperringer før de til slutt ble stoppet. Ifølge Dagens Nyheter skal politiet ha beslaglagt CD-er, store summer utenlandsk valuta og bøker som indikerer terrorvirksomhet. En av de pågrepne skal ha hatt en bærbar-PC og 10 000 dollar, ifølge AP.

- En ting er sikkert, dette er terrorister, sier den lokale politisjefen Mohammed Rizwani ifølge AP og lokale medier.

Ifølge Expressen er han sikker på at personene kan knyttes til al-Qaida eller en nært tilknyttet gruppering.

Mehdi Ghezalis far tror på sin side ikke det er sønnen hans som er pågrepet.

- Jeg snakket med Mehdis far for noen timer sider. Da hadde Mehdi ringt ham for noen dager siden fra Saudi-Arabia der han hadde vært i flere uker på pilgrimsreise, sier Gösta Hultén i organisasjonen Guantanamogruppen til Aftonbladet.

- Faren er veldig opprørt over påstanden om at Mehdi skal ha noe å gjøre med al-Qaida, sier han.

- Ble torturert

Mehdi Ghezali satt 930 dager på Guantanamo. Han var en av 156 personer amerikanerne mente tilhørte al-Qaida som ble tatt i Tora Bora-fjellene i 2001.  I juli 2004 slapp han løs.

Etter at han ble løslatt i 2004 hevdet Ghezali at han hadde blitt torturert i terrorfengselet. Han har hele tiden nektet for at han har hatt noe med terrorvirksomhet å gjøre.

Det amerikanske forsvarsdepartementet avviste torturbeskyldningene.

Etter nesten tre år i fengsel, dro Ghezali hjem til Sverige og Örebro. Nå er han altså arrestert igjen.

Hjemme i Örebro sitter 30-åringens kone og hans små barn.

Aisar Al Shawabkeh er jevngammel med Ghezali og jobber i moské som den tidligere terrorfangen pleier å gå i. De to har ifølge Dagens Nyheter kjent hverandre siden tenårene.

SATT SOM FANGE: Den svenske regjeringen fikk garantier om at Mehdi Ghezali ikke skulle utgjøre noen trussel mot USA da han ble løslatt, ifølge amerikanske myndigheter. Arkivfoto: SCANPIX
SATT SOM FANGE: Den svenske regjeringen fikk garantier om at Mehdi Ghezali ikke skulle utgjøre noen trussel mot USA da han ble løslatt, ifølge amerikanske myndigheter. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

- Etter at han kom hjem fra Guantanamo har han hatt ganske lite kontakt med andre. Han har blitt familiefar og fått tre barn. Har bruker tid sammen med kona og drar ofte til Finland og besøker moren som bor der, sier han til avisa.

TROR IKKE SØNNEN ER PÅGREPET: Medhid Ghezalis far, som også heter Mehdi Ghezali, var glad da sønnen slapp ut av Guantanamo. Nå tror han ikke sønnen er blitt pågrepet i Pakistan. Foto: Pavel Koubek/SCANPIX
TROR IKKE SØNNEN ER PÅGREPET: Medhid Ghezalis far, som også heter Mehdi Ghezali, var glad da sønnen slapp ut av Guantanamo. Nå tror han ikke sønnen er blitt pågrepet i Pakistan. Foto: Pavel Koubek/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling