Guantanamo-tømming satt på vent

Obamas egne trenger klargjøring om hvor fangene skal sendes.

 GUANTANAMO-FANGENE:  Etter planen skal USAs base på Guantanamo, Cuba, legges ned innen Januar 2010. Nå har demokratene i senatet foreløpig stemt i mot en bevligning som skulle gjøre det mulig. (AP Photo/Brennan Linsley)
GUANTANAMO-FANGENE: Etter planen skal USAs base på Guantanamo, Cuba, legges ned innen Januar 2010. Nå har demokratene i senatet foreløpig stemt i mot en bevligning som skulle gjøre det mulig. (AP Photo/Brennan Linsley)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Samtidig forventes det at senatet i dag banker gjennom et lovforslag som forbyr at Guantanamo-fanger blir brakt til amerikanske territorier.

Fanesak
Obamas administrasjon ba om 80 millioner dollar for å kunne gjennomføre en av presidentens største fanesaker.

Torturskandalene i fengselet gjorde Guantanamo til et symbol på Bush sin upopulære «krig mot terror».

Senatet var forventet å bevilge beløpet i går, men presidentens partifeller ombestemte seg da særlig republikanske senatorer var skeptiske til å bringe fangene inn i fengsler i USA.

I følge Los Angels Times skyldes helomvendingen at Demokratenes representanter i senatet, hardt presset av Republikanerne, nøler med å bevilge støtte så lenge det er uklart hva som skal skje med de 240 fangene som fremdeles er fengslet.

- Vi ble bedt om å forsvare en plan som ennå ikke var klargjort, skal Demokratenes nest høyeste leder, senator Richard J. Durbin ha sagt til Los Angeles Times.

Obama begynte arbeidet med å få stengt Guantanamo-basen i løpet av hans første uke som president, og planen var at dette skulle skje innen januar 2010.

Senatsavgjørelsen representerer en seier for Republikanerne, men i følge The Guardian skal talsmenn i Pentagon ha fremholdt at tømmingen av fengselet på Guantanamo nok vil bli gjennomført.

Ikke til Demokratenes hjemstater

I følge The New York Times, støtter Demokratene gjerne Obamas planer, men de har likevel vært skeptiske til å ta i mot fanger i deres egne hjemstater.

Da byen Hardin i Montana tilbød seg å ta i mot fanger i sitt tomme fengsel, skal Montanas senatorer, begge Demokrater, ha satt seg på bakbena.

Av de 240 fangene har 30 blitt klarert for løslatelse. En del av disse blir sannsynligvis overført til andre land, deriblant Frankrike og Storbritannia. Det vil bli reist tiltale mot omlag 80 av fangene, men det er fremdeles uklart hva som skjer med de som blir dømt til fengselsstraffer.

- Norge bør ta i mot fanger
Generalsekretær i Amnesty International Norge John Peder Egenæs skrev i en kronikk i VG 09. mai i år at Norge burde ta i mot en del av fangene.

I følge Egenæs har amerikanske myndigheter uttrykt at det for mange av fangene " ikke finnes noe reelt grunnlag eller bevis for å tro at de er farlige. Eneste grunnen til at de fortsatt sitter internert, er at de ikke kan returneres til sine hjemland uten å bli utsatt for tortur og nye overgrep."

Til nå er det bare SV som har gått inn for å avhjelpe Obama ved å ta i mot Guantanamo-fanger.