Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guantanamofanger begikk selvmord

Tre personer hengte seg på cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre fanger på USAs omstridte base på Cuba tok lørdag sine egne liv, melder Reuters To av de avdøde kom fra Saudi-Arabia. Den tredje mannen kom fra Yemen. Alle skal ha sittet på seperate celler, men selvmordene skal ha vært koordinerte .


- De hengte seg i rep de hadde lagd av klær og lakener, sier admiral Harry Harris, kommandør ved Guantanamobasen.

Fangene ble forsøkt gjenopplivet, men uten suksess. For å hindre nye selvmord, skal fangenes laken samles inn på dagtid.

- En krigshandling 

- De er smarte. De er kreative og dedikerte. Liv betyr ingenting for dem, verken våre eller deres egne. Jeg er overbevist om at dette ikke var en desperat handling, men en krigshandling rettet mot oss, sier Harris.

Menneskerettighetsorganisasjoner hevder selvmordene er et resultat av årevis med fengsling uten domfelling.

- Fangene på Guantanamo er svært desperate siden de frykter de aldri vil få rettferdig behandling. Og nå er de borte. De døde uten noensinne ha sett en domstol, sier Barbara Olshansky ved Senteret for konstitusjonelle rettigheter til AP. Senteret representerer 300 av fangene på basen.

Første dødsfall

I GÅR BLE TRE FANGER i GUANTANAMO FUNNET DØDE, HENGENDE I HJEMMELAGDE REP: Pentagon kaller det en krigshandling. Foto: EPA/ Scanpix
I GÅR BLE TRE FANGER i GUANTANAMO FUNNET DØDE, HENGENDE I HJEMMELAGDE REP: Pentagon kaller det en krigshandling. Foto: EPA/ Scanpix Vis mer

De tre selvmordene er de første rapporterte dødsfallene blant fangene på basen, skriver AP.

For tre uker siden forsøkte fire fanger på basen å begå kollektivt selvmord. Ifølge Pentagon skal det ha forekommet totalt 45 selvmordsforsøk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling