- Guantánamo-fange sendes til USA

Al-Qaida-mistenkt får sivil rettssak på amerikansk jord for første gang.

OMSTRIDT FENGSEL: En fange transporteres på Guantamo-fengselet på Cuba. En anonym tjenestemann i Obama-administrasjonen sier de nå for første gang skal sende en av de innsatte til USA. Han blir også den første til å stilles for en sivil domstol. Arkivfoto: SCANPIX/AP Photo/Andres Leighton
OMSTRIDT FENGSEL: En fange transporteres på Guantamo-fengselet på Cuba. En anonym tjenestemann i Obama-administrasjonen sier de nå for første gang skal sende en av de innsatte til USA. Han blir også den første til å stilles for en sivil domstol. Arkivfoto: SCANPIX/AP Photo/Andres LeightonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): For første gang noensinne skal en innsatt ved Guantánamo-fengselet på Cuba sendes til USA og stilles for sivil rett, sier en tjenestemann i Obama-administrasjonen til AP.

Dette skjer omtrent samtidig med at senatet har blokkert presidentens plan om å stenge fengselet innen 2010.

Angrep drepte 224
Al-Qaidas Ahmed Ghailani, mistenkt for 1998-bombingene av USA-ambassader i Afrika, skal nå sendes til New York, sier kilden som prater under dekke av anonymitet.

Ghailani, opprinnelig fra Tanzania, ble arrestert i Pakistan i 2004, og anses for å være en av toppfangene i det kontroversielle fengselet. Angrepene i Kenya og Tanzania han står tiltalt for drepte totalt 224 personer, derav 12 amerikanere, melder AP.

Myndighetene hevder at Ghailani blant annet leverte sprengstoff som ble brukt i angrepene. Selv hevder Ghailani at han var uvitende om at TNT-en og oksygentankene skulle brukes i ei bombe.

Han har vært fengslet på Guantánamo siden 2006.

Guantánamo-stenging fikk nei
USAs utenriksdepartement ønsker ikke å kommentere opplysningene. Det er ventet at Obama vil offentliggjøre saken i dag, når han skal holde en planlagt tale om Guantánamo.

Obamas Guantánamo-plan fikk nettopp en alvorlig knekk, da senatet sa nei til presidentens plan om å stenge fengselet. Med 90 mot seks stemmer avviste de hans ønske om 80 millioner dollar som skulle finansiere prosjektet.

Beslutningen om å stenge fengselet var Obamas første offiselle ordre som president, men det demokratiske flertallet i Senatet varslet nylig at de vil blokkere nedleggelsen inntil det er klart hva som vil skje med fangene, skriver NTB.

Holdes innesperra
Det ble også flertall i Senatet for å hindre at Guantánamo-fangene blir overført til amerikanske fengsler. En rekke delstater har de siste dagene gjort det krystallklart at de nekter å ta imot noen av de terrormistenkte.

En amerikansk dommer besluttet at USA kan fortsette å holde noen av Guantánamo-fangene innesperret på ubestemt tid uten lov og dom, skriver NTB.

USA har tidligere forespurt norske myndigheter om de ønsker å ta imot fanger fra fengselet.

FENGSEL-KNEKK: Senatet blokkerte Obamas plan om å stenge og tømme fengselet. Foto: SCANPIX/EPA/SHAWN THEW
FENGSEL-KNEKK: Senatet blokkerte Obamas plan om å stenge og tømme fengselet. Foto: SCANPIX/EPA/SHAWN THEW Vis mer