I TRØBBEL: Politiet i Guatemala siktet president Otto Pérez Molina for korrupsjon. Foto: REUTERS/Guatemala Presidency/Handout via Reuters
I TRØBBEL: Politiet i Guatemala siktet president Otto Pérez Molina for korrupsjon. Foto: REUTERS/Guatemala Presidency/Handout via ReutersVis mer

Guatemalas president siktet for korrupsjon

Otto Pérez Molina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Guatemala arresterte fredag tidligere visepresident Roxana Baldetti og siktet president Otto Pérez Molina for korrupsjon.

Bare to uker før ny president skal velges, anklager landets påtalemyndighet Pérez for å være en av hovedmennene i en korrupsjonsskandale som i flere måneder har rystet landet.

En FN-tilknyttet granskningskommisjon opplyser at de har avdekket betydelige mengder bevis på at Pérez og Baldetti var involvert i et massivt og velorganisert opplegg for å redusere importørers tollavgifter i bytte mot millionbestikkelser.

Skandalen skapte furore da den først lekket ut i offentligheten i april. En lang rekke høytstående tjenestemenn har måttet gå av, og Baldetti selv ble tvunget til å trekke seg fra sin stilling som landets visepresident i mai.

Pérez, som er en 64 år gammel konservativ tidligere general, har hittil nektet å gå av og sier han vil fullføre sin presidentperiode til tross for skandalen. For få uker siden unnslapp han så vidt å bli fratatt immuniteten sin.

Mye bevis - Vi har beklageligvis påvist at republikkens president og fru Baldetti har vært engasjert på hvert eneste nivå av organisasjonen bak korrupsjonen, sier Ivan Velásquez i granskingskommisjonen.

Etterforskningen baserer seg på 86.000 avlyttede telefonsamtaler og mye annet bevismateriale.

53 år gamle Baldetti ble arrestert tidligere fredag på et sykehus i hovedstaden der hun var lagt inn for hjerteproblemer.

Dagen før ransaket politiet hjemmet hennes, etter at dommeren i saken tidligere tok beslag i bankkontoer og elleve eiendommer som står i hennes og hennes manns navn.

Andre involverte Andre som er pågrepet i forbindelse med saken, er sjefen for landets skattemyndigheter, hans forgjenger og flere andre ansatte i skattevesenet.

Sjefen for sentralbanken og sjefen for trygdeadministrasjonen ble arrestert i mai i forbindelse med en annen korrupsjonsskandale.

Pérez Molina kan ikke gjenvelges ved valget i september, og høyrekandidaten Manuel Baldizón ventes å vinne og bli ny president.

Men det valget er ikke uproblematisk, siden hans visepresidentkandidat Edgar Barquín også er involvert i en korrupsjonsskandale som involverer hvitvasking av penger.

Mye korrupsjon Guatemala er ikke det eneste landet i Mellom-Amerika som er rammet av korrupsjonsskandaler. Både presidenten i Honduras, Juan Orlando Hernández, El Salvadors tidligere president Francisco Flores og Panamas ekspresident Ricardo Martinelli er rammet av skandaler.

Guatemala er også tidligere rammet av korrupsjonsskandaler på høyt nivå. Alfonso Portillo, som var president fra 2000 til 2004, ble nylig løslatt etter å ha sittet flere år i amerikansk fengsel for hvitvasking av penger.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram