FÅR KRITIKK: Forfatter og foredragsholder Per Haakonsen har fått mye kritikk etter sitt foredrag hos Sarpsborg Krf forrige onsdag. Under foredraget skal Haakonsen ha sagt at Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge. Ifølge Haakonsen var det Krf som ba han snakke om 22. juli. Foto: Tore Meek / Scanpix
FÅR KRITIKK: Forfatter og foredragsholder Per Haakonsen har fått mye kritikk etter sitt foredrag hos Sarpsborg Krf forrige onsdag. Under foredraget skal Haakonsen ha sagt at Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge. Ifølge Haakonsen var det Krf som ba han snakke om 22. juli. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

- Gud er historiens gud. Ingenting skjer tilfeldig

Per Haakonsen står for alt han sa om Utøya-tragedien, og mener han uttrykte seg så beskjedent han kunne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag i forrige uke arrangerte Sarpsborg KrF et åpent møte der foredragsholderen Per Haakonsen kom med sjokkerende påstander.

- Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroversene som har vært i den senere tid, sa han ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

- Ingenting skjer tilfeldig Nå sier Haakonsen til Dagbladet at han står for alt han sa under foredraget.  

- Gud er historiens Gud. Ingenting skjer tilfeldig. Derfor må vi være åpne for den tanke at det kan være en sammenheng mellom Utøya og den politikk Norge fører overfor Israel, sier Haakonsen.

Han er magister i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og har ifølge egen nettside jobbet i både Forsvarsdepartementet, Landbruksdepartementet og i kommunal forvaltning. Han har dessuten utgitt tre bøker om Israels historie. Fra talerstolen i bystyresalen i Sarpsborg fortalte han om Guds vrede mot Arbeiderpartiet.

Haakonsen sier til Dagbladet at han i foredraget uttrykte seg så beskjedent han kunne om Utøya-tradegien.

- KrF forlangte at jeg skulle si noe om det i mitt foredrag, og jeg sa bare noen få setninger om 22.juli. Jeg oppfattet at folk var entusiastiske da jeg sa dette. Kun èn i salen reagerte negativt, sier Haakonsen til Dagbladet.

- Helt uakseptabelt KrF-leder Knut Arild Hareide sa tidligere i dag til Dagbladet at det er helt uakseptabelt å koble Guds vrede til Utøya.

Også Ann-Karin Aarvik (KrF) fra bystyret i Sarpsborg reagerer kraftig på Haakonsens uttalelser. Hun reagerer også på at leder i Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen, ikke vil ta avstand fra uttalelsene.

- Jeg er overhodet ikke enig i at det går an å snakke om Guds vrede knyttet til Utøya. Jeg kjenner selv gode kristne som ble skutt og mistet livet på Utøya, sier Aarvik til Dagbladet.

Hun kan ikke svare på hvorvidt Haakonsen ble anmodet til å snakke om Utøya i sitt foredrag.
 
Krf-leder støtter uttalelsene Dette sa Inger Marie Sverresen (KrF) om Haakonsens uttalelser til SA:

- Slik jeg oppfattet budskapet hans, mener han ikke at dette var en straff for ungdommene på Utøya eller familiene deres, men at det var en advarsel til de som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud om at noe enda verre kan komme. Han ønsker altså å advare oss, sier Sverresen til SA.

Eskil Pedersen, leder av AUF, sa tidligere i dag til Dagbladet at han ønsker en unnskyldning fra Sverresen ettersom hun ikke har tatt avstand fra slike uttalelser.

Israel tar avstand Israels ambassade sendte i dag ut en pressenmelding i forbindelse med Haakonsens uttalelser. Ambassaden skriver følgende:

Israel tar avstand fra spekulasjoner rundt tragedien som fant sted 22. juli 2011. Israel har fordømt på sterkest mulig måte denne barbariske terroraksjonen, blant annet gjennom President Shimon Peres og Statsminister Netanyahu. Sistnevnte understreket at "vi i Israel identifiserer oss fullstendig med ofrene i denne katastrofen og er dypt sjokkerte over ugjerningen".